Index Vakbarát Hírportál

A mártélyiek futva vitték el az iskola megszüntetése elleni petíciót a 200 kilométerre lévő Emmibe

2020. június 29., hétfő 19:35 | aznap frissítve

Gyertyagyújtással tiltakoztak a helyi általános iskola megszüntetése ellen a Csongrád megyei Mártélyon, majd futva vitték el a Budapesttől 200 kilométerre lévő település lakói a petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériumába, hangzott el az RTL Klub Híradójában. 

Az általános iskolát az önkormányzat tiltakozása ellenére bezárásra ítélte a hódmezővásárhelyi tankerület, mivel kevés a gyerek, és az iskola működése szakmai szempontból nem megalapozott.  A mártélyi diákoknak így szeptembertől a 10 kilométerre lévő Hódmezővásárhelyre kell iskolába járniuk.

A helyiek attól tartanak, hogy az iskola megszűnésével alvó településsé válnak. A falu lakói és a diákok gyertyákat gyújtottak a bezárt iskolánál. Mécsesekből a hit szót rakták ki.

Az iskola bezárása ellen aláírt petíciót futva vitték el Budapestre. A 200 kilométeres távot 17 szakaszra osztották. Hétfőn délelőtt értek Budapestre, a petíciót Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vette át Putz Anitától, a település független polgármesterétől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Klub kérdésére azt válaszolta: a fő probléma az, hogy a mártélyiek többsége már eddig sem a helyi iskolába íratta be a gyerekét.   

  

Rovatok