Index Vakbarát Hírportál

Próbára bocsátotta a bíróság a férfit, aki lesodorta egy kanadai rabbi kipáját az Árkádban

2020. július 2., csütörtök 09:14

Első fokon ítéletet hozott a bíróság annak a 45 éves férfinak az ügyében június 30-án, aki 2017 júliusában, a XIII. kerületben bántalmazta egy volt kollégáját, valamint 2018 áprilisában, az Árkádban egy külföldi illetőségű rabbi fejéről lesodorta a kipát, miközben egyértelműen felismerte, hogy annak viselője vallási közösséghez tartozik.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a bíróság a volt kolléga bántalmazásában súlyos testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a férfit, míg a rabbi esetében a közösség tagja elleni erőszak helyett becsületsértéssé minősítette a történeteket, és a férfit a két bűncselekmény miatt 3 év próbára bocsátotta. A szóbeli indoklás szerint a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt, és azt a férfi megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban „a magatartás riadalom keltésére alkalmassága nem valósult meg”, ezért a férfi tette becsületsértés vétségének minősül.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség közösség tagja elleni erőszak bűntettének megállapítása és súlyosbítás érdekében fellebbezett.

 

Rovatok