Index Vakbarát Hírportál

Uzsorakamattal követelték a tartozást, öngyilkosságba kergették a vállalkozót

2020. július 2., csütörtök 10:53

Társtettesként, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással vádol a Hatvani Járási Ügyészség egy testvérpárt, akik hosszabb időn át zsaroltak egy férfit, aki több millió forinttal tartozott elhalálozott édesapjuknak. A férfi végül öngyilkos lett.

Az Ügyészség.hu-n közzétett közlemény szerint a testvérpár apja 2015-ben halt meg, előtte vállalkozóként üzleti kapcsolatban állt a férfival, aki a haláleset idején még 12 millió forinttal tartozott az elhunytnak egy korábbi kölcsönszerződésből fakadóan, amit havi részletekben kellett volna törlesztenie.

Az elhunyt gyerekei 2016-ban úgy döntöttek, hogy apjuk örökébe lépve, uzsorakamattal növelve fogják követelni a tartozást az adóstól. A férfi a saját vállalkozásának bevételeiből egy ideig megpróbálta ugyan részletekben teljesíteni az eleve eltúlzott, ráadásul egyre magasabb összegű követelést, azonban ezt az anyagi terhet egy idő után már nem bírta a cége. Ekkor családtagjaihoz fordult újabb és újabb kölcsönökért, mindaddig, amíg 2018 májusára kilátástalannak ítélt helyzetbe jutott, és ezért saját kezével vetett véget az életének.

A 2017 októbere és 2018 májusa között a testvérpár folyamatosan zaklatta a férfit, „ami nagyban közrejátszott végzetes döntésében", írják. A fiatalabb testvér heti rendszerességgel kereste fel őt a hatvani irodájában, ahol előfordult, hogy az asztalt verte, miközben üvöltve pénzt követelt. Bátyja az utcán molesztálta ugyanezen okból. 2018-ban a személyes megkereséseken túl rendszeresen hívogatták a mobiltelefonján is: sértegették és fenyegették. Egyikük négy hónap alatt 450-szer, míg másikuk 112 alkalommal telefonált, ami naponta akár 10-20 hívást is jelenthetett.

A vállalkozó halála előtt az eredeti kölcsönösszeg már több mint kétszeresét adta át részletekben a testvéreknek, akik ennek ellenére sem hagytak fel jogtalan követeléseikkel. 2019 júniusában a bíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte a fivéreket. Az őrizetbevétel során egyikük szervezetében kábítószer-maradványt talált a nyomozó hatóság.

Az idősebb testvérrel szemben kábítószer-birtoklás vétsége miatt is vádat emeltek. Az illetékes ügyészség indítványozta, hogy a többszörös visszaesőnek minősülő másodrendű vádlott esetében a bíróság fegyházbüntetést szabjon ki, testvérét pedig ítélje börtönbüntetésre.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok