Index Vakbarát Hírportál

Hiába nincs járvány, a börtönökben nem engednek a vírusszigoron

2020. július 16., csütörtök 11:02

"Az elítélt nem fogadhat látogatót, de a körletfelügyelő elmehet a hétvégi meccsre a Groupama arénába 8-10 ezer szurkoló közé. Mert ez utóbbi nem jelent egészségügyi kockázatot. Az elítélt nem mehet eltávozásra a családjához, de a reintegrációs tiszt külföldre megy nyaralni. Mert ez utóbbi nem jelent egészségügyi kockázatot" - ezzel a két példával szemléltette az Indexnek egy elítélt hozzátartozója, hogy szerinte mennyire abszurd korlátozások vannak érvényben a hazai börtönökben, ahol a márciusban meghozott szigorításokból a járvány elmúltával egy kicsit sem engedett a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága, a BVOP.

Ez azt jelenti, hogy a fogvatartottak március óta nem fogadhatnak látogatókat és az arra egyébként jogosultak nem kaphatnak eltávozásokat. 

Ezzel szemben semmilyen korlátozás alá nem esik, ha egy fogvatartottat a börtönökön kívüli külső, civil munkahelyen foglalkoztatják.

A látogatás tiltása nagyjából 18 ezer fogvatartottat és családját érinti, az eltávozás tilalma pedig 400-500 fogvatartottat és családját.

A BVOP az Indexnek azzal indokolta a korlátozások fenntartását, hogy még nem múlt el. "Mivel a vírus a zárt közösségekben könnyebben terjed és sokkal nehezebben megfékezhető, ezért a börtönökben még mindig szükséges a védelmi intézkedések további fenntartása. A járványügyi intézkedésekről és azok szükségességének megítéléséről a Büntetés-végrehajtás a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával hoz szakmai döntéseket" - írták a lapunknak válaszukban. A BVOP azt is hangsúlyozta, hogy az eddig meghozott korlátozási intézkedések sikeresek, mert egyetlen koronavírus fertőzöttet sem regisztráltak a hazai börtönökben. 

Bár március óta nincs lehetőség "beszélőre", a BVOP emlékeztetett arra, hogy a fogvatartottak részére bevezették a Skype-alapú online videótelefonálás lehetőségét, call centereket állítottak fel, tájékoztató plakátokat és videókat készítettek az elítéltek és hozzátartozóik folyamatos tájékoztatása céljából, elvégezték a hazai börtönök több mint 11 ezer helyiséget érintő teljes körű fertőtlenítését, valamint védőeszközöket biztosítottak a munkatársaiknak és a fogvatartottaknak.

Rovatok