Index Vakbarát Hírportál

120 órás, három modulból álló képzést kapnak az iskolaőrök

2020. július 30., csütörtök 15:47

Az ATV Híradója kérdezte meg az ORFK-t, hogy az iskolaőrök milyen képzést kapnak, az ORFK pedig részletes választ adott. Azt írták, ez "egy speciális rendészeti felkészítést igénylő munka", ezért "a velük szemben támasztott szakmai elvárások is rétegzettek".

Az ORFK tájékoztatása szerint az iskolaőrök három modulból álló, összesen 120 órás szaktanfolyami képzésben vesznek részt, melyek elemei a következők:

A pedagógiai-pszichológiai alapképzési 40, a bűnmegelőzési és konfliktuskezelési 24, a rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul pedig 56 órás. Az egyes modulok modulzáró vizsgával végződnek, ezek sikeres teljesítése után jön az iskolaőri vizsga.

"A szaktanfolyami képzést a különböző modulok tartalmának megfelelő képesítéssel és végzettséggel rendelkező, előzetesen felkészített oktatók tartják" - olvasható az ORFK válaszában.

Az ATV azt is megkérdezte, hogyan lesz elkerülhető az, hogy az iskolaőrök túllépjenek a hatáskörükön. A rendőrség azt válaszolta, hogy a rendőri (iskolaőri) intézkedésnek számos követelménynek kell megfelelnie: mind a jogszabályok előírásainak, mind a szakmai követelményeknek (ide értve a belső normákat), mind a társadalom, mind pedig az egyes állampolgárok elvárásainak.

A képzés augusztus elején kezdődik.

Az iskolaőrségről itt írtunk hátterező cikket.

Rovatok