Index Vakbarát Hírportál

Következmények nélkül fogadnak el luxusajándékokat a kormánytagok

2020. augusztus 19., szerda 16:54 | aznap frissítve

Az országgyűlési törvény szerint a képviselők nem fogadhatnak el a megbízatásukkal összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét. Ehhez képest az elmúlt években a kormány jó pár tagja lebukott, amikor ezt megszegte, de még senki nem bukott meg a botrány miatt. Most épp Szijjártót fotózták le, amint az Adrián jachtozott, két éve Orbánról derült ki, hogy magánrepülővel jár a külföldi Vidi-meccsekre, négy éve pedig Rogán helikopterezése tartotta hónapokig lázban a magyar nyilvánosságot. Így mulatnak a magyar politikusok.

Szijjártó egy luxusjachton dolgozik 

Kedden publikált fotókat az Átlátszó Szijjártó Péter külügyminiszterről, amint családjával az állami közbeszerzéseken rendre taroló Szíjj László vállalkozó tulajdonában lévő Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachton üldögél a horvát Adrián.

fotó pikantériája, hogy közben a külügyminiszter olyan képet posztolt a Facebook-oldalára, amin épp egy dolgozószobában telefonál, és a kísérőszöveg szerint aznap reggel már három balti ország külügyminiszterével is egyeztetett a belarusz helyzetről. Később Menczer Tamás adta meg a magyarázatot. A külügy államtitkára azt írta,

a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik.

A 24.hu cikke szerint az ilyen kategóriájú jachtok

heti bérleti díja nagyjából 100 ezer euró, azaz 34-35 millió forint

volt tavaly nyáron, és még csak ehhez jön hozzá a méregdrága üzemanyag és a legénység bére. Ez azért is érdekes, mert Szijjártó fizetése miniszterként és országgyűlési képviselőként alig haladja meg a nettó 3 millió forintot. Vagyonnyilatkozata szerint 2019-ben 2,25 millió forintja volt értékpapírban elhelyezve, míg bankszámláján 5,84 millió forintot takarított meg a képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladóan.

Ha mindezt összeadjuk, még mindig nem jön össze a luxushajó bérleti díja, így felmerül a gyanú, hogy esetleg Szíjj László látta vendégül a külügyminisztert és családját. A tiszakécskei vállalkozó a Duna Aszfalttal az elmúlt nyolc évben sorra nyerte a közbeszerzéseket, a Forbes 50 leggazdagabb magyart bemutató 2019-es listáján a negyedik helyen szerepelt.

VAGYONÁT 207,4 MILLIÁRD FORINTRA BECSÜLTÉK. 

24.hu megkeresésére rövidre zárta a témát a Duna Aszfalt tulajdonosa. 

Köszönöm az érdeklődést

– válaszolta, amikor arról akarták kérdezni, hogy Szijjártó milyen minőségében tartózkodott a luxusjachtján, és milyen ellenértéket kap a külügyminisztertől.

Orbán magánrepülővel jár a focimeccsekre

Hasonlóan rövid stílusban válaszolt két éve Orbán Viktor is, amikor kiderült, hogy a fehérvári focicsapat külföldi meccseire rendszeresen magánrepülővel utazik. 

30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!

– fogalmazott a miniszterelnök 2018-ban a Parlamentben, amikor a repülőútjairól kérdezték az ellenzéki képviselők. Orbán szerint hiába támadják minden héten, a jövőben is elutazik külföldre a magyar illetőségű eseményekre, legyen szó sportról vagy kultúráról. 

Azután támadtak neki az ellenzéki képviselők, hogy az Átlátszó részletes cikket közölt arról, hogy

ORBÁN MAGÁNGÉPPEL UTAZOTT HAZA A VIDEOTON BULGÁRIAI MÉRKŐZÉSÉRŐL.

gépről kiderült, hogy ugyanezt használta korábban Mészáros Lőrinc lánya, és a ZTE focicsapat tulajdonosa is, illetve a gép útja gyanúsan sokszor keresztezte annak a jachtnak is az útját, amelyen megfordult egy rakás NER-közeli figura, többek közt Szíjj László és Mészáros Lőrinc. 

Havasi Bertalan azt mondta, a miniszterelnök az összes Videoton-meccsre elmegy, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Hozzátette, a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, mert

GARANCSI ISTVÁN, A MOL FEHÉRVÁR FC TULAJDONOSÁNAK VENDÉGEKÉNT UTAZIK A FOCIMECCSEKRE A MINISZTERELNÖK. 

Garancsi Szíjj Lászlóhoz hasonlóan az állami közbeszerzések visszatérő nyertese, a Market Zrt. többlettulajdonosa a Forbes 2019-es összeállítása szerint a huszadik leggazdagabb magyar. 

Rogán helikopterrel ment esküvőre

Óránként negyedmillió forintba kerül az a luxushelikopteres út, amivel Rogán Antal és családja Szabó Zsófi színész lakodalomára utazott 2016-ban. Rogán a Népszabadságnak először letagadta a helikopterezést, arra hivatkozott, hogy összekeverhették valakivel, és még perrel is fenyegetőzött.

Aztán amikor a lap fotókat küldött neki a landolásról, elérhetetlenné vált. 

A helikoptert üzemeltető cég vezetője is cáfolt először, majd azzal állt elő, hogy ő ajánlotta fel Rogán-Gaál Cecíliának, a miniszter korábbi feleségének az utazást, mert barterszerződést kötött az üzletasszony cégével. 

A miniszter később a Parlamentben elismerte, hogy hibázott helikopteügyileg, és azt is mondta, hogy az ügynek számára van egy nagyon komoly tanulsága:

az, hogy politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert, még akkor sem, ha ezt a felesége megengedheti magának.

Hozzátette, minden döntéséért vállalta a felelősséget, ahogy a hibáiért is. A Jobbik pedig hiába szólította fel lemondásra, szerinte ez csak akkor lenne némileg is jogos a párt részéről, ha „fognák” Kovács Béla EP-képviselőt, és „Brüsszelből visszakísérnék Moszkvába”.

Rogán hetekig nem mert kiállni a sajtó elé, párttársai is kínosan kerülték a témát, aztán a miniszter mégis kiállt egy sajtótájékoztatóra, de nem lettünk sokkal okosabbak.

És akkor hónapok után Rogán Antal végre kiállt az újságírók elé

Később a Závecz Research Indexnek készített országos reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a magyarok csaknem harmada egyáltalán nem hallott az ügyről, és a megkérdezettek nagy többsége szerint

ez az esemény nem eléggé durva ahhoz, hogy Rogán Antalnak a miniszteri posztról le kelljen mondania.

Semjént Svédországba hívták vadászni

Azt régóta tudni lehetett, hogy Semjén Zsolt szeret vadászni. Az mégis meglepetés volt, amikor a Magyar Nemzet (még a Simicska-érában) kiderítette, hogy a miniszterelnök-helyettest több alkalommal is méregdrága vadászatokra hívták Svédországba.

Ezek a párNAPOS kiruccanások ALKALMANKÉNT 4-5 MILLIÓ FORINTNAK MEGFELELŐ SVÉD KORONÁBA KERÜLtEK.

Bár a KDNP politikusa azt állította, útjait rokonai fizették, később kiderült, hogy Farkas József volt a gáláns vadásztárs, akinek érdekeltségébe tartozik mások mellett több magyarországi hotel is. Farkas üzleti érdekeltségei a lap szerint rengeteg állami megbízáshoz jutottak 2010 után, és

több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek.

Egyik szállodájának avatóünnepségén ráadásul Semjén is mondott beszédet. A miniszterelnök-helyettes vadászata egyébként Svédországban is kiverte a biztosítékot, miután egy férfi azt állította, hogy az ő állományából lőtte ki a szarvast a miniszterelnök-helyettes, és az állatot később helikopterrel szállították el. Niklas Jonsson feljelentést tett a rendőrségen, tavaly májusban azonban bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást

Nem mindenhol ilyen természetes, hogy a kormánytagok gond nélkül elfogadják az ilyen-olyan szívességeket. Christian Wulff német államelnök ingyenes business classba bukott bele, de más külföldi politikus karrierje is csúnya véget ért, miután hasonló ajándékok elfogadása után lebukott. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára beszélget útban hazafelé a repülőgépen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójáról 2012. október 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Rovatok