Index Vakbarát Hírportál

Felvehette az ajánlóíveket, és megkezdhette kampányát az ellenzéki jelölt Tiszaújvárosban

2020. augusztus 29., szombat 14:44 | aznap frissítve

Felvehette az ajánlóíveket, és megkezdhette kampányát Bíró László, az ellenzék közös jelöltje a tiszaújvárosi-szerencsi időközi országgyűlési képviselő választáson. Miután a Fidesz fellebbezése miatt a Jobbik nem lehet jelölőszervezet, Bíró indulását öt másik ellenzéki párt támogatja - jelentette be Jakab Péter a Jobbik elnöke. 

Bíró egy videón azt mondta: bár megpróbálták ellehetetleníteni, megkezdheti az ajánlások gyűjtését. Jakab Péter a Jobbik elnöke arról beszél, hogy ugyan a Jobbik logója nem lehet ott a szavazólapon, de őket ez nem érdekli. A jobbik logó az itt van, mutat a szívére Jakab, az öt másik ellenzéki párté pedig rajta lesz a szavazólapon.  

Az induláshoz  500 ajánlást kell összegyűjtenie. A választást október 11-én tartják.

A Borsod megye 6-os számú választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert az eddigi képviselő, a fideszes Koncz Ferenc motorbalesetben elhunyt. A Fidesz az elhunyt politikus lányát, Koncz  Zsófiát indítja a választáson. A tét nagy, mert ha nem sikerül győznie a Fidesz-KDNP-nek, akkor a pártnak megszűnik a kétharmados többsége a parlamentben.

Bíró a videón azt mondja: az ellenzéki pártokkal már korábban szövetséget kötöttek, most a választókkal köt szövetséget,

amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a kétharmadot, a karhatalmat meg tudjuk törni most, 2020-ban. 

A jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehetett bejelenteni. A Fidesz az utolsó pillanatban beadott egy fellebbezés, mivel a párt mint jelölőszervezet bejelentését egy olyan képviselő intézte, akinek erre már nem volt érvényes megbízatása.  

A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. Ez azt jelenti, hogy Bíró László, az ellenzéki pártok által támogatott jelölt nem indulhat el a Jobbik lógója alatt. 

A jobbikos jelölt indítása miatt Setét Jenő roma jogvédő aktivista nyilvánosságra hozta Bíró László alig egy évvel ezelőtt született facebookos kommentjeit. Ezekben Bíró Budapestet „Judapestnek” nevezi, panaszkodik, hogy a tarcali wellness-szállodák vendégei között sok a külföldi zsidó –  „a kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások elmennek a ház előtt” – vagy az, hogy „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni”.

Bíró nem ismerte el, hogy az idézett kommentek valódiak lennének, de a Facebook-oldalán általánosságban bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentései miatt.

Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam.

 

Rovatok