Index Vakbarát Hírportál

Mindenki gyűjtött íveket, de nem mindenki tudja, miért

2020. szeptember 1., kedd 16:28 | három éve frissítve

Hétfő estig lehetett leadni a kormány koronavírusról szóló konzultációs íveit. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szeptember közepére ígérte a kiértékelést. Ezzel párhuzamosan Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kezdeményezésére az ellenzék is gyűjtötte az íveket.

Július közepén kezdett gyűjtésbe két független ellenzéki politikus, Hadházy Ákos és Szél Bernadett, mert szerintük a kormány nemzeti manipulációt folytat. Országjárásuk alatt minél több ívet szándékoztak begyűjteni, azért, hogy  "a kormány ne dicsekedhessen a konzultáció sikerével". A kezdeményezéshez több ellenzéki párt is csatlakozott. 

Az eredményességről eddig csak a kormányoldal adott közzé adatokat:  augusztus közepén jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, hogy másfél millióhoz közelít a nemzeti konzultációs kérdőívet kitöltők száma.  Az államtitkár ezt rendkívüli sikernek ítélte. Ezzel párhuzamosan Hadházy Ákosék is arról számoltak be, hogy "dőlnek hozzájuk az ívek".

A nyáron mindkét fél napirenden tartotta a konzultáció témáját: a kormányoldal aggályosnak nevezte az ellenzéki gyűjtést. Állásfoglalást is kért Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől, aki kifogásolta, hogy Hadházy Ákos saját alapítványát jelölte meg a kitöltetlen ívek leadására. Péterfalvi Attila szerint a kérdőíveken szereplő adatok szimpatizánsi adatbázis építésére is használhatók. Feljelentés híján azonban a gyűjtés tovább folytatódott.  

Az index kérdésére Hadházy Ákos, Péterfalvi Attilla állásfoglalására reagálva elmondta: az Adatvédelmi Hatóság elnöke tipikus esete a prostituálódott értelmiségnek, komoly butaságokat állít az adatgyűjtésről, ugyanis pont ez a kampányuk lényege, hogy egy semmis papírdarabot vonnak ki a forgalomból. A kampány eredményes, rengeteg ív gyűlt össze és jelenleg is a vidéki begyűjtése zajlik. Sokan nem is merik postára adni, mert attól tartanak, hogy az eltűnik a rendszerben, ezért aktivistáink legtöbb esetben az ívekért mennek. Szeptember végére nagy nyilvánosság előtt tesszük közzé a gyűjtést eredményét, megmutatva mennyire elegük van az embereknek az ilyen álkonzultációkból - mondta a független országgyűlési képviselő.



Korábban, 2017-ben a kormány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a nemzeti konzultáció hitelességét rontó megnyilvánulások, illetve becsület csorbítására alkalmas hamis felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala miatt. 
Hadházy Ákos a közösségi médiában írt posztban számol be az esetről: "...feljelentettek mindenféle elképesztő indokokkal. Jelentem: az eset után egyszer hallgatott meg a rendőrség tanúként, akkor elmondtam azokat a tényeket, ami alapján bizonyítható a csalás. Azóta néma csend, máig nem tudjuk, van-e becsülete a „nemzeti konzultációnak”, amit én csorbíthattam volna..." - írta többek közt a független országgyűlési képviselő.


Azt még a pártok sem tudják, hogy mi lesz az ívek sorsa.  A kezdeményezés legaktívabb szereplője a Momentum lett: saját oldalt hoztak létre és kérdést is intéztek a választók felé. A Párbeszédnél, belső, nem hivatalos információ szerint, nem tudták megmondani, hogy mikor fejezik be a gyűjtést, és arról sincs még tudomásuk, hogy mikor kell leadni az összegyűjtött íveket. A momentum szerint még hetek míg minden gyűjtőpontról a központba érkeznek az ívek. A kezdeményezők valószínűleg csak ezután értékelnek. 

Rovatok