Index Vakbarát Hírportál

Nem veszélyezteti a koronavírus az ivóvizet

2020. szeptember 9., szerda 20:39

Az országban működő víziközmű-szolgáltatók felkészültek a járvány újabb hullámára.

Magyarországon a csapvíz, amely a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, kiváló minőségű és bátran fogyasztható – állapítja meg a Magyar Víziközmű Szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség annak kapcsán szólalt meg, hogy hírek szerint a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga, és ebből következtetni lehet – 4–10 nap eltéréssel – a járvány belobbanására. Több helyről kérdés fogalmazódott meg, hogy ez kapcsolatban lehet-e a csapvíz fogyasztásának biztonságával – írták.

A víziközmű-szövetség hangsúlyozta, hogy a szennyvíz nem fertőz, és kiemelte, hogy a szennyvíz és az ivóvíz „nem kontaktál egymással”, tehát senkit semmilyen veszély nem fenyeget az ivóvíz fogyasztása során. Kitértek arra is, hogy az országban működő víziközmű-szolgáltatók felkészültek a járvány újabb hullámára, meghozták a biztonságos működéshez szükséges intézkedéseket, valamint azokat az utasításokat, hogy – ha szükséges – milyen belső működésre térnek át.

Hangsúlyozták, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. A lakásokba érkező csapvíz a nap 24 órájában rendelkezésre áll – szögezték le.

Hozzátették: nem szükséges műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon csaknem százszázalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága. A szövetség felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy a víziközmű-szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, és szükség esetén azonnal tudnak intézkedni.

Rovatok