Index Vakbarát Hírportál

Még kétszázmillió forinttal drágul a Biodóm

2020. szeptember 9., szerda 08:39

Baktériummal szennyezett kút miatt drágul a Biodóm – adta hírül a Népszava

A Pannon Park vízellátását biztosító három kút közül az egyik vizében találtak baktériumot, amely megbetegítené az állatokat. A szóban forgó kutat nem lehet kiiktatni, mert a használható két kút csak akkor biztosíthatja üzembiztosan a park vízellátását, ha úgynevezett sóvisszamosó rendszert építenek ki.

Ez nagyjából 200 millió forint pluszkiadást jelent, amellyel az építkezés összköltsége 34,4 milliárdra nő. Ráadásul ez csak az épület ára, a Biodóm berendezése és a körülötte lévő park elkészítése akár még több tízmilliárd forintba kerülhet.

Közben egyébként elkészült a Biodóm költségoptimalizációs jelentése, amelytől azonban a budapesti városvezetés nincs elragadtatva. A történetnek ez a része azonban még elég friss, a jelentéssel kapcsolatban egyelőre pontosításokra várnak, ezt csak „első változatnak tekintik”.

A Biodóm a kezdeti elképzelések szerint mindössze 16 milliárd forintba került volna, a fő kivitelező, az Orbán Viktor kötélbarátjaként ismert Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium azonban legkevesebb 32,7 milliárd forintért vállalta a feladatot 2017-ben. Azóta még másfél milliárd forinttal drágult az egész.

(Borítókép: Index)

Rovatok