Index Vakbarát Hírportál

Szópárbaj a kontaktkutatásról

2020. szeptember 9., szerda 13:01

Egy újságcikk alapján kérdezte a szaktárcát a képviselő a szerinte nem létező kontaktkutatásról. Az államtitkár megerősítette: a fertőzöttek körében a kontaktkutatás szabályosan történik.

Bencsik János, a Jobbik volt budapesti elnöke, ma már független országgyűlési képviselő kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát, hogy miért nincs kontaktkutatás, ha valakiről kiderül, hogy koronavírusos. Az államtitkár így válaszolt: "laboratóriumi vizsgálattal fertőzöttek környezetében a kontaktkutatás minden esetben a szakmai szabályoknak megfelelően működik". 

A kontaktok kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges. Amennyiben a járványügyi helyzet azt indokolná, hogy körükben is történjenek intézkedések, akkor a teljes érintett lakosságra (...) vonatkozóan kell meghozni az intézkedéseket, ahogy ez történt tavasszal Magyarországon.

Rétvári Bence levelében kitért arra is, hogy Magyarországon a vírusfertőzésekkel kapcsolatosan minden a megfelelő rendben működik.

Emlékeztetném, hogy Magyarországon ingyenes minden, a járványügyi hatóság vagy a háziorvos által elrendelt vagyis fertőzés gyanús személy számára a PCR-teszt. A koronavírus tesztelések továbbra is az esetszámoknak és az eljárásrendeknek megfelelően zajlanak.

Bencsik János kérdésének az apropóját az Azonnali cikke szolgáltatta, amelynek lényege, hogy a szerző barátja koronavírusos lett, ő pedig önként jelentkezett a hatóságoknál, hogy segítsen a kontaktjai felkutatásában, de ezt nem tartották szükségesnek.

Rétvári Bence erre is kitért a válaszában, azt állítva, hogy az újságíró által megfogalmazottak méltatlanok a mostani helyzetben tudásuk legjobbját nyújtó egészségügyi dolgozókkal szemben.

Rovatok