Index Vakbarát Hírportál

El ne felejtse a maszkot, mától leszállíthatják a vonatról, buszokról

2020. szeptember 15., kedd 07:22

Szeptember 15-től kizárhatók az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-Start és a Volánbusz járatain – emlékeztet a MÁV a honlapján.

A MÁV és a Volánbusz pár napja közösen adott ki nyilatkozatot arról, hogy milyen szankciókkal jár, ha a járványügyi helyzetben az utasok nem tartják be a szabályokat. Szeptember első felében még csak figyelmeztették a vonatozókat és buszon utazókat, de a mai naptól, azaz szeptember 15-től bárkit leszállíthatnak, azaz bárkitől „megtagadhatják az utazást, kizárhatják az utazásból”, amennyiben nem visel maszkot. Mint a társaság közleményében fogalmaz: 

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. Szeptember 15-től szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét.

Felhívták továbbá arra is figyelmet, hogy a mai naptól fokozott ellenőrzés várható a vonatokon, együttműködve a Készenléti Rendőrséggel, polgárőrséggel és a vagyonőrökkel. A Volánbuszon is szigorúan veszik a szabályokat, ha nincs maszk, nincs felszállás!

Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket.

– írják a buszozásra vonatkozóan. 

Rovatok