Index Vakbarát Hírportál

Másfél milliárdba kerül tárolni az Orbán-kormány által vett lélegeztetőgépeket

2020. szeptember 17., csütörtök 07:59

A szerdán megjelent Magyar Közlönyből kiderül, hogy részben uniós forrásból jöhet létre a magyar lélegeztetőgép-készlet raktárbázisa, ugyanakkor így is majdnem 1,5 milliárd forint önrészt kell fizetnie a magyar államnak. 

A határozat szerint a raktár kiépítése a rescEU pályázat keretein belül valósul meg, Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig november végéig elő kell teremtenie a 1,5 milliárdos önrészt, az előfinanszírozás fedezetéül további 1,1 milliárd forintnyi költségvetési forrás pedig a beruházásra megy majd. 

A koronavírus-járvány kitörése után a kormány több ezer lélegeztetőgépet vásárolt. Menczer Tamás külügyi államtitkár június 25-én azt mondta, a Külügyminisztérium száz százalékkal túlteljesítette a lélegeztetőgép-beszerzést a lélegeztetőgépekért folyó óriási versenyben. Mivel nem volt biztos, hogy minden megérkezik, amit rendelnek, ezért több mint 16 ezret rendeltek, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen. Az államtitkár szerint a megrendelt gépek 300 milliárd forintba kerültek. Ezek tárolását oldhatja meg a mostani határozat.

Rovatok