Index Vakbarát Hírportál

A TASZ perel az újságírók listázása miatt

2020. szeptember 22., kedd 22:22

Eljárásokat indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), miután kiderült, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) listát vezet azon újságírók nevével, akik külföldi szakmai utakra mentek – jelentette be a civil szervezet a Facebookon.

A magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy a megmaradt szabad sajtót kontroll alatt tartsa. A külügy vezetése az EU tagállamaiban működő magyar követségeket arra utasította, hogy számoljanak be a magyar újságírók szakmai útjairól az adott országokban

– fogalmaznak Facebook bejegyzésükben a Telex nyomán.

Nemrég derült ki, hogy a KKM nagykövetségektől kért tájékoztatást arról, hogy tudomásuk szerint adott fogadó ország szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, vagy tanulmányutat magyar újságíróknak. A TASZ szerint a minisztérium jogellenesen gyűjtött adatot magyar állampolgárokról, és az eddigi tapasztalatok alapján attól tartanak, hogy 

a megszerzett információt újságírók vegzálására fogja felhasználni a kormány.

Egy érintett újságíró bevonásával jogi eljárásokat indítanak, hogy kiderítsék, pontosan milyen adatokat gyűjtöttek magyar újságírókról és azokat mire használták fel.

A botrány akkor tört ki, amikor a Telex kiszivárogtatta azt a levelet, amelyben Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkáraként júniusban  „Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárgyú levélben kérdezte az EU-tagországokban működő magyar nagykövetségeket, hogy tudomásuk van-e magyar újságíróknak szervezett szakmai továbbképzésekről. Ezen túl a résztvevők személyéről is tájékoztatást kért. Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint a levél azért kerülhetett nyilvánosságra, mert Szijjártó Péter miniszter még nem rúgott ki elég embert a KKM-ből.

Rovatok