Index Vakbarát Hírportál

Lesz elég vakcina a fiúk HPV-oltásához

2020. szeptember 24., csütörtök 16:06

Az elmúlt években többször is hiánycikk volt a rákos megbetegedéseket, legtöbbször méhnyakrákot okozó HPV elleni vakcina. Most, hogy idén ősszel elindul a hetedikes fiúk ingyenes iskolai oltóprogramja, megkerestük a gyártó céget, és arról érdeklődtünk, hogy lesz-e elég oltóanyaguk.

Az ígéreteknek megfelelően Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szeptember 21-én bejelentette, hogy idén ősztől a hetedikes fiúk is megkapják az iskolában a HPV elleni védőoltást: ingyenesen és önkéntesen.

Utóbbi azt jelenti, hogy a vakcinát a szülők beleegyező nyilatkozattal kérhetik a gyerekeknek. Mindezt azok után, hogy 2014-ben bevezették a tizenkettedik évüket betöltött hetedikes lányok iskolai HPV-oltását. Magáról a HPV-ről és a hozzá kapcsolódó oltóprogram jelentőségéről neves szakorvosokat megszólaltatva múlt heti cikkünkben írtunk:

Kásler szerint az iskolai kampányoltás keretében az említett korosztályban az átoltottság azóta elérte a 81 százalékot. A fiúk oltásától pedig azt reméli, hogy a vírus „cirkulációja” jó esetben lezárható lesz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) augusztus végén még arról nyilatkozott, hogy a fiúk HPV elleni oltása részben uniós, részben hazai költségvetésből finanszírozott, 17,9 milliárd forintos keretösszegű projekt lesz, amely három évfolyam vakcináját fogja fedezni. Hozzátették, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már dolgozik az oltóanyag beszerzésen.

A Nemzeti Immunizációs Program ellátásához szükséges oltóanyagot tudjuk biztosítani

 – válaszolta az Index kérdésére a HPV elleni vakcinát gyártó MSD Pharma. Ugyanakkor a gyógyszercég hozzátette:

Világszerte megnőtt a kereslet a HPV elleni vakcinák iránt, egyre több országban ajánlják fel lányoknak és fiúknak egyaránt a Nemzeti Immunizációs Programok keretében. A megnövekedett igényt a gyártási kapacitásunk nem mindig tudja követni, ezért időről időre átmeneti termékhiány léphet fel a patikai ellátásban, erről az OGYÉI honlapján téjékozódhatnak az érintettek

– reagálva arra, hogy az utóbbi években többször is bekerült a hírekbe, hogy hiánycikk a HPV elleni vakcina.

Legutóbb például februárban derült ki, hogy január óta országosan tartósan hiányzik a patikákból az oltóanyag. (Ez azonban a cég akkori közlése szerint az iskolai oltóprogramot nem befolyásolta, s az OGYÉI szintén megerősítette, hogy arra egy külön keret áll rendelkezésre.) 2017 őszén szintén az oltóanyaggal kapcsolatosa ellátási problémákról szóltak a hírek.

Szűrés és oltás: van, ahol már majdnem eltűnt a HPV

A Nemzeti Immunizációs Programban 2018 ősze óta a 9 komponensű, a jelenleg elérhető legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni vakcinát kapják a hetedikes lányok (illetve mostantól a fiúk is). Ez a védőoltás a leggyakrabban rákot okozó 7 HPV-törzs, valamint a nemi szervi szemölcsök 90 százalékát okozó két törzs ellen nyújt védelmet. Bár több mint 100 HPV-típust ismerünk, ezek a törzsek felelősek a daganatos betegségek és a nemi szervi szemölcsök döntő többségéért – tudtuk meg szintén az MSD Pharmától, ahol jelenleg nem terveznek újabb HPV elleni oltóanyagot fejleszteni, mivel a 9 komponensű vakcina jó eséllyel véd azon törzsek ellen, amelyek a HPV okozta daganatos betegségek és nemi szervi szemölcsök döntő többségéért felelősek.

Miért fontos a fiúk beoltottsága is?

Bár kevésbé közismert, a HPV által okozott rákos megbetegedések mintegy 30 százaléka a férfiakat érinti. A HPV felelős többek között a hímvessző-, a végbélnyílás körüli és az egyre gyakoribb fej-nyaki rákok jelentős részének, valamint a nemi szervi szemölcsöknek a kialakulásáért.

A férfiak ugyanúgy veszélyben vannak, csak kevésbé tudnak róla, sok esetben tünetmentes hordozók, akik női partnereiknek szexuális úton adják át a méhnyakrákok 100 százalékát okozó HPV-t. Így a férfiakat egyfelől saját, illetve női partnereik érdekében is ugyanúgy érdelmes HPV ellen beoltani.

A Center of Disease Control and Prevention (CDC), vagyis az Amerikai Járványügyi Hatóság is minden 11-12 éves fiú és lánygyermek, illetve minden 13–26 éves kor közötti férfi és nő számára javasolja az oltás beadatását.

2006-os megjelenésük óta 270 millió HPV elleni védőoltást hoztak forgalomba a világon, és a HPV elleni vakcina már 107 ország nemzeti oltóprogramjának része; 39 országban már a fiúkat is bevonták az oltási programokba. Az elsőként bevezetett programok eredményei már jól láthatók.

A legjobb példa Ausztrália, ahol a következetes szűrés és a 2007-ben bevezetett, államilag finanszírozott HPV elleni védőoltási program indulása óta 92 százalékkal csökkent a fő HPV-törzsek gyakorisága.

A HPV okozta daganatok kialakulásához sokszor évekre, évtizedekre van szükség, ezért a 2014-es hazai bevezetés óta még nem telt el annyi idő, hogy megbízható adatokat nyerjünk a rákok gyakoriságának csökkenéséről. A hazai adatokat folyamatosan gyűjtik, ezek feldolgozása csak később várható

– válaszolta szintén az MSD Pharma.

Tények és tévhitek a HPV-vel kapcsolatban

(Borítókép: HPV elleni oltóanyag fecskendői egy szolnoki általános iskolában 2013. február 11-én. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok