Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk az SZFE-n, ha a munkabeszüntetést jogszerűnek minősítik, alternatív oktatást szervez a kuratórium

2020. szeptember 24., csütörtök 18:13

Kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek csütörtök délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, miután a sztrájktárgyalásokon nem jutottak egyezségre. Az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja, Lajos Tamás az ATV Híradónak azt mondta:

ha a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez.

Hozzáfűzte, úgy véli: a sztrájk úgy ahogy van, jogellenes. Az ismert operatőr jelezte: a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat.

Lajos Tamás azt még nem akarta elárulni, hogy miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

A sztrájkolók követelései közé tartozik: garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg; az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg. Emellett követelik azt is: garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.


Rovatok