Index Vakbarát Hírportál

Újabb kedvezményeket kérnek a taxisok

2020. szeptember 30., szerda 12:28

Levélben kért a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hosszú távú enyhítését célzó intézkedéseket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől.  Két-két kérést fogalmaztak meg a főváros, illetve a kormány felé. Véleményük szerint ezek lennének a legfontosabb intézkedések arra, hogy enyhítsék a koronavírus-járvány második hullámában kialakult válsághelyzetet a szakmában. 

A hatályos szabályozás alapján személytaxi-szolgáltatás csak tíz évnél fiatalabb személygépkocsival végezhető, ezért a BKIK arra kéri a kormányt, hogy a tavasszal már engedéllyel rendelkező járművek esetében a tízéves használati lehetőséget egy évvel emeljék meg. Mindemellett arra kérik a minisztériumot, hogy a pandémia első hullámában hamar kimerített, elektromos autók beszerzésének támogatására fordítható keretet nyissák újra. 

A fővárostól 2020 márciusa és 2021 vége között valamennyi személytaxi-szolgáltató részére egységesen teljes egészében a drosztdíj elengedését, illetve annak 2020. márciusig visszamenőleg a megtérítését szeretnék elérni. Továbbá kérik, hogy a főváros taxiutalványok széles körű, célzott juttatásával ösztönözze a taxiszolgáltatás igénybevételét. Ezt azzal indokolják nyilatkozatukban, hogy 

a taxis ágazat tekintetében a bevételek csökkenése elsősorban (jellemzően a turizmus visszaeséséből eredő) kereslethiánynak tudható be, így annak enyhítése érdekében fontos a pótlólagos kereslet megteremtésének biztosítása, különös tekintettel arra is, hogy a személytaxi-szolgáltatás – jellegéből eredően – jóval biztonságosabb közlekedési formának minősül, különösen a vírus által fokozottan veszélyeztetett idősebb korosztály számára. 

Mindezek mellett

a BKIK mind a kormány, mind a főváros részére javasolja, hogy a pandémia ideje alatt fokozott figyelemmel és hatékonysággal zárják ki a szolgáltatásból és büntessék meg az illegális módon megvalósított vagy kiközvetített fuvarozókat és azok szervezőit, ezzel is serkentve a becsületes vállalkozások bevételeit, növelve túlélési esélyüket.

Rovatok