Index Vakbarát Hírportál

Szél Bernadett nehezményezi, hogy szakképesítés nélkül is lehet valaki felügyelő a Kalocsai Gyermekotthonban

2020. október 1., csütörtök 08:22

A kalocsai speciális gyermekotthonról 2014 óta keringenek börtönszerű állapotokról szóló hírek. Az intézet az országban működő négy speciális gyermekotthon egyike, ahol gondosan ügyelnek arra, hogy ne szökhessen meg egy gyerek se. 2016-ban Székely László az alapvető jogok biztosa jelentette, hogy a gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen verik a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. Most Szél Bernadett kérdezte az intézet működéséről az EMMI-t.

A független országgyűlési képviselő az EMMI tájékoztatására hivatkozva állítja, hogy jelenleg 390 szakképzettség nélküli gyermekfelügyelő dolgozik országszerte. Kérdésére pedig az ombudsam megerősítette:

Valós probléma, hogy az intézmények a jogszabályi előírásban foglalt képzettséggel nem rendelkező munkatársak foglalkoztatására kényszerülnek.

Arra a kérdésére, hogy az EMMI indított-e újabb vizsgálatot a gyermekotthonban történt gyermekbántalmazások kapcsán, nem kapott választ. A korábbi jelentés kapcsán az ombudsman kérésére mind a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mind pedig az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) is helyszíni vizsgálatot tartott. Akkor olyan információk birtokába jutottak, miszerint az egyik gyermek öt-hat pofont kapott egy szökési kísérlete után, egy másik gyermek pedig jelezte, hogy a nevelő a kulcscsomójával a tenyerébe csapott, de szerinte ez nem tartotta bántalmazásnak.

A képviselőnő - bár elismerte a pozitív fejleményeket - Facebook posztjában aggodalmát fejezte ki:

A korábbi ombudsmannak köszönhetően volt ugyan egy pozitív lépés: kötelező lett a speciális ellátásra felkészítő képzés a speciális gyermekotthonokban a munkába állástól számított 6 hónapon belül. Csakhogy ezzel még nem lett megoldva a probléma, mert ez a 40 órás képzés nem pótolja a szakképzettséget.

A képviselő szerint a béreket kellene emelni a probléma kezelése céljából.

Rovatok