Index Vakbarát Hírportál

Könnyebben utazhatnak be a visegrádi országok polgárai

2020. október 5., hétfő 23:02

A ma megjelent Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet szerint a lengyel, a cseh és a szlovák állampolgárok az ország területére léphetnek, ha igazolják, hogy a határzár végéig, legalább egy nap szállásfoglalásuk van Magyarországon, és minimum ötnapos Sars-Covid-19 teszttel alátámasztják, hogy nem fertőzöttek.

Ugyancsak mától Csehországban szükségállapotot rendelt el a cseh miniszterelnök. Erre azért volt szükség Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint, mert az új igazolt fertőzések száma napról napra növekszik, legutóbb hétvégén napi 3500 új fertőzést regisztráltak és naponta több mint tíz beteg halt meg a koronavírus következtében. A szükségállapottal új óvintézkedések is életbe léptek: a járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák és áttértek a távoktatásra. A sajtó szerint ez az ország mintegy felét érinti.

Október 1-jétől Szlovákiában is szükségállapotot vezettek be, március óta másodszorra. Ezek szerint minden eseményre érvényes lesz a maximum ötvenfős létszámkorlátozás, ideértve az egyházi, kulturális, és egyéb rendezvényeket. Meghosszabbítják a szájmaszkok kötelező viselését előíró intézkedés hatályát az oktatási intézményekben, az általános iskolák felső tagozatain, illetve a közép- és felsőfokú oktatási intézményekben.

A sportot is súlyosan érinti a korlátozás. Szeptember 30-án több mint száz jégkorongozó gyűlt össze Pozsonyban, akik arra hívták fel a kormány figyelmét, hogy nézők hiányában klubjaik jelentős bevételektől esnek el. Emellett azonnali anyagi segítségnyújtást és a támogatási rendszer kidolgozását kéri a kormánytól a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság is.

Lengyelországban is jelentősen növekszik a napi megbetegedések száma, két nappal ezelőtt írtuk meg, hogy három egymást követő napon döntött rekordot Lengyelországban az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A varsói egészségügyi minisztérium  szerint csak az elmúlt 24 órában 2367 új esetet regisztráltak, miközben a halálos áldozatok száma 34-gyel nőtt. A világjárvány kezdete óta nem fordult elő, hogy egy nap alatt Lengyelországban ilyen sok új fertőzöttet jegyeztek volna.

A V4-ek és a közös járvány-koordináció

Tekintettel arra, hogy az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány mindenkit új feladatok elé állított, a visegrádi országok is még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a védekezésben – jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában, Tomás Petrícek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

Egyetértés van közöttünk abban, hogy létrehozzunk egy koordinációs mechanizmust, ahol egyeztetni tudjuk a lépéseinket, és ki tudjuk cserélni tapasztalatainkat

– mondta Szijjártó Péter az MTI-nek.

A külügyminiszter leszögezte, hogy a visegrádiak együttműködése ezen a téren – amely már a tavaszi első hullám folyamán is szoros volt – a mostani őszi hullámban tovább fog erősödni.

Szijjártó Péter megerősítette a ma megjelent kormányrendeletben foglaltakat, és tájékoztatta cseh kollégáját, hogy azok a cseh állampolgárok, akik korábban befizettek valamilyen magyarországi útra, továbbra is beutazhatnak az országba. Hozzátette, hogy ez a magyar döntés a további két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország állampolgáraira is vonatkozik.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar Andrej Babis cseh Mateusz Morawiecki lengyel és Igor Matovic szlovák kormányfő  (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén a brüsszeli EU-csúcs ülése elõtt 2020. október 1-jén. MTI/EPA/Benko Vivien Cher)

Rovatok