Index Vakbarát Hírportál

Most a CEU visszatérése a soros

2020. október 6., kedd 17:19

A Közép-európai Egyetem vezetése is megszólalt, miután az Európai Bíróság jogsértőnek ítélte a lex CEU-t.

Kedden reggel mondta ki az Európai Bíróság, hogy sérti az uniós jogot a magyar nemzeti

felsőoktatási törvény 2017-es módosítása (közismertebb nevén lex CEU), ezért azt a rendelkezést meg kell semmisíteni. 

Az Európai Bíróság szerint a lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményt, sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, a kifogásolt jogszabályok a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

A bíróság azt is közölte, hogy ha a magyar kormány nem teljesíti az ítéletben foglaltakat, vagyis nem hozza összhangba saját jogát az uniós joggal, akkor az Európai Bizottság újabb, pénzügyi szankciók kiszabására irányuló keresetet indíthat.

Az ítélet után Michael Ignatieff, a CEU rektora mai bécsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Európai Unió legfelsőbb jogi fóruma szerint a magyar felsőoktatási törvény vonatkozó szakaszai nem összeegyeztethetők az uniós joggal. A BBC kérdésére, miszerint Varga Judit igazságügy-miniszter azt nyilatkozta, hogy a döntést Magyarország a magyarok érdekeinek megfelelően fogja interpretálni, Ignatieff úgy válaszolt,

ez minket nem érint és nem is érdekel. Varga Judit nyilatkozata értelmezhetetlen. A lex CEU a mai  naptól Magyarországon nem alkalmazható. Pont.

A rektor szerint az egyetem „állandó otthona” Bécs marad, de mostantól szabadon indíthatnak ismét Amerikában akkreditált képzéseket Budapesten. 

Fodor Éva, a CEU Demokrácia Központjának társigazgatója a budapesti tervekről azt mondta, hogy az itt működő világszínvonalú könyvtár és a Nyílt Társadalom Archívum mellett egy CEU Demokrácia Intézetet alapítanak itteni központtal, melynek célja a demokratikus normák kutatása és terjesztése. 

A Reuters kérdésére, hogy milyen programokat kívánnak visszahozni Budapestre, a rektor azt mondta,

még csak néhány órás a döntés. Időre van szükségünk. Bécset az otthonunknak tekintjük, lehet, hogy néhány képzésünk visszatér majd Budapestre, de erről csak a későbbiekben fogunk dönteni.

Újságírói kérdésre Ignatieff azt válaszolta, később döntik el, hogy a közel 200 000 euróba kerülő költözés kapcsán perelik-e majd a magyar államot anyagi kompenzációért.

Ahogy a rektor fogalmazott,

innentől már szabadon eldönthetjük, hogy mit fogunk tenni az egyetemmel, és ezzel a szabadságunkkal élni is fogunk.

Rovatok