Index Vakbarát Hírportál

Alagutat építenek a Deák tér alatt

2020. október 6., kedd 16:49

A 3-as metró belvárosi mélyvezetésű állomásain több mint fél éve kezdődtek a felújítási munkálatok, azonban még mindig elsősorban bontások zajlanak – tájékoztatta az MTI-t a BKV.

Az Arany János utcai és a Ferenciek terén lévő állomásokon elbontották a mozgólépcső-szerkezeteket, csupán egy-egy lépcsősor maradt a helyén, amely a gyalogos közlekedést biztosítja a peron és a felszín között.

Az Arany János utcai állomáson már megépült az az ideiglenes lépcső, amely a fel- és a lejutást szolgálja, így az utolsó mozgólépcső bontása is megtörténhet.

Mindkét állomás fő szellőzőhelyiségeiben injektálási feladatokat végeznek, amely egy speciális vízszigetelési módszer. A hosszú évek alatt megjelent vizesedéseket kezelik így, például egyes helyeken furatokon keresztül műgyantát juttatnak a falszerkezetbe, amely javítja a beton vízzáró képességét.

Közölték azt is, hogy a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomáson júliusban indult a rekonstrukció. A mozgólépcső bontása itt még tart, a burkolatok nagy része már eltűnt a falakról és a mennyezetekről, a peron alatti szinten pedig a fő szellőzőt szedik darabjaira, hogy kiszállíthassák.

Az Erzsébet téren szintén fél éve tartanak a Deák Ferenc téri állomás akadálymentesítését szolgáló lift és összekötő alagút építési munkái, speciális alagútépítési módszerrel. Az egykor ide tervezett Nemzeti Színház miatt kialakított, 16 méter mély aknát már teljesen kinyitották, és bányászati módszerrel folytatták az aknamélyítést további 10 méteren.

Jelenleg egy folyosó alagútépítése zajlik, amely majd a felszínt köti össze az utasforgalmi területtel – olvasható a BKV közleményében.

Rovatok