Index Vakbarát Hírportál

Angliából irányított bűnbanda csalt ki pénzt idősektől

2020. október 8., csütörtök 10:04

A módszer a régi, a helyszín új: Angliából irányították a Heves megyei unokázós csalókat. Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban több millió forintot csaltak ki idős emberektől, mondván, hogy unokáik balesetet szenvedtek, és azonnal pénzre van szükségük.

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két fiatallal szemben, akik több mint egy éven át részt vettek egy külföldről szervezett bűncselekmény-sorozatban, amelynek keretében idős nőktől csaltak ki pénzt több Heves megyében – közölte a Heves Megyei Főügyészség.

Egy kis dél-mátrai faluban rossz anyagi körülmények között élő élettársak egy haláleset folytán kerültek kapcsolatba tavaly ősszel egyikük külföldön letelepedett rokonaival.

A rokonok felajánlották, hogy pénzhez juttatják őket, ha segédkeznek nekik.

A jelenleg ismeretlen megbízóknak az volt a módszerük, hogy egyikük rendőrnek adta ki magát, és Angliából egy rejtett számról véletlenszerűen kiválasztott magyarországi személyeket hívott fel.

Közölte, hogy az unokájuk balesetet szenvedett, és ezzel összefüggésben azonnal pénzre van szüksége. Társa szükség esetén erre azzal erősített rá, hogy átvette a telefont, és elcsukló hangon állította, hogy ő a bajba került unoka, csak az elszenvedett sérülések miatt megváltozott a hangja.

A csalók így rávették az időseket, hogy szedjék össze a lakásban lévő készpénzt és ékszert, majd mindent adjanak át a helyszínre odaküldött személynek. Ezt a futár szerepet vállalta el a vádlottak közül a férfi, míg a nő az élettársa által begyűjtött értékek külföldre juttatásában működött közre, amiért mindketten „jutalékot” kaptak angliai megbízóiktól.

A két vádlott az ügyészség vádirata szerint 2019 decembere és 2020 januárja között Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban megvalósított csalásokhoz nyújtott segítséget öt alkalommal, és összesen több millió forinttal károsították meg a gyakran nyolcvan év feletti sértetteket.

Az Egri Járási Ügyészség többrendbeli nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja az elkövetőket, akik közül a férfi letartóztatásban várja a tárgyalást – közölte az ügyészség.

Rovatok