Index Vakbarát Hírportál

Beújít a BKV és a Volánbusz

2020. október 9., péntek 12:50

Jövőre is folytatódik a Volánbusz jármű-fiatalítási programja. A tervek szerint további 574 új két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbuszt szerez be a cég 2021-ben. A közbeszerzést az év végéig kiírják.

A tender nyertesével várhatóan 2021 tavaszán köt szerződést a vállalat. Az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. 

Közben két napelemes busztárolót adtak át a BKV kelenföldi buszgarázsában, amitől azt várják, hogy az elektromos buszok villamosenergia-szükségletének negyven százalékát önerőből tudja fedezni tudja a közlekedési társaság.

A főpolgármester az átadáson arról beszélt, a koronavírus-járvány némileg leállította a gazdaság pörgését, de  a főváros és a cégei képesek és alkalmasak olyan beruházások végrehajtására, amelyek az adófizetők számára is megtérülnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a zöld gazdasággal induljon el újra a növekedés.

A buszgarázsban történt fejlesztés tíz éven belül megtérül, hiszen csökkenti a BKV működési költségeit 

– hangsúlyozta Karácsony Gergely hozzátéve, hogy ha okosan ruházunk be a jövőbe, akkor át tudjuk állítani a cégek, a város, az ország és az Európai Unió működését a zöld gazdaság alapjaira.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta, hogy a BKV-nál jelenleg több mint száz energiahatékonysági program fut.    

A most átadott, csaknem 162 millió forintból megvalósult napelemes rendszer összteljesítménye 200 kilowatt, és ez fedezi a buszgarázs éves villamosenergia igényének 9 százalékát.

Az eseményen bemutatták a BKV maszkos buszait is, amelyekkel a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések fontosságára hívják fel az utasok figyelmét. Ennek örömére a főpolgármester és helyettese együtt pózolt az előző fővárosi vezetés által kinevezett BKV-vezérrel, a nem túl sikeres karriert befutó Modulo-projekt egyik buszánál. 

Rovatok