Index Vakbarát Hírportál

Már kétféle gyógyszert gyártanak Magyarországon koronavírusos betegek kezelésére

2020. október 9., péntek 16:32

Már kétféle, a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszer vethető be a magyar betegek kezelésében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

A tárca közleményében azt írta, megkezdődött a remdesivir hazai gyártása. Emlékeztettek, a Richter Gedeon Zrt. már tavasszal lehetőséget kapott a koronavírus kezelésében bizonyítottan hatásos remdesivir hazai fejlesztésére. A hatóanyag klinikailag igazolt módon gyorsítja a betegek gyógyulását, csökkenti a halálozási arányt. A legyártott gyógyszereket a Richter átadja a magyar államnak. A jelenleg a gyártó raktárában várakozó, klinikai vizsgálathoz felhasználható kiszerelt mennyiség mintegy 250 beteg kezelését teszi lehetővé.

Október végéig 800 betegnek elegendő gyógyszer áll majd rendelkezésre

– írta az ITM.

Az ITM szerint közben „üzemi léptékben” készül a hazánkban előállított favipiravir is. A favipiravir az antivirális szerek közé tartozik. Ez egy olyan gyógyszercsoportot jelent, amely gátolja a vírusok valamely testen belüli folyamatát – magyarázta a Virológia Pécs nevű oldal, melyet a HVG szemlézett. A hatóanyagot elsőként a szegedi klinikán fekvő pácienseknél vetik be.

A Richter gyógyszere az egyik leghatékonyabb a súlyos stádiumban lévő betegek kezelésére. A hatóanyag fejlesztéséről itt számoltunk be. 

Rovatok