Index Vakbarát Hírportál

Népegészségügyi Központ: Nem lesz egyszerű az idei influenzaszezon

2020. október 9., péntek 13:10

Az idősek és a krónikus betegek feltétlenül oltassák be magukat az influenza ellen, mert bár a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések akadályozzák az influenza terjedését, nem helyettesítik a védőoltást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője, Molnár Zsuzsanna az M1 aktuális csatornán mindenkit megnyugtatott az ügyben, hogy az influenza elleni védőoltás hatásos és biztonságos, nincs benne élő vírus, ezért nem lehet tőle megbetegedni.

A koronavírus-fertőzést és az influenzát nagyon nehéz megkülönböztetni, mert mindkettőnél láz és akut légúti tünetek jelentkeznek. Az egyetlen tünetcsoport, amellyel nagy biztonsággal megállapítható a koronavírus-fertőzés, az ízérzékelés és a szaglás elvesztése. Emellett az influenzánál hirtelen magas láz jellemző, és a tünetek 1-3 nap alatt múlni kezdenek.

Arra a kérdésre, hogy mire lehet számítani, ha valaki egyszerre mindkét vírussal fertőződik, azt válaszolta: erről kevés tapasztalat van, de az idei influenzaszezon egészen biztosan nem lesz egyszerű.

Rovatok