Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz jelöltje, Koncz Zsófia nyerte a borsodi időközi választást

2020. október 11., vasárnap 20:55

Eldőlt a kétharmad sorsa, és vizsgázott az ellenzéki együttműködés is az október 11-i borsodi időközi választáson. Szoros eredmény mellett megtartotta az elhunyt Koncz Ferenc mandátumát a Fidesz–KDNP.

A szavazatok csaknem százszázalékos feldolgozottságánál Koncz 51 százaléknyi voksot gyűjtött be, az összellenzéki támogatással induló jobbikos ellenfele, Bíró László 46 százalékot szerzett. A különbség 1722 szavazat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben azután kellett időközi választást kiírni, hogy júliusban motorbalesetben elhunyt a fideszes Koncz Ferenc. A kormányoldal az elhunyt országgyűlési képviselő lányát, Koncz Zsófiát indította a választáson. Az ellenzéki együttműködés (DK, Momentum, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) a jobbikos Bíró Lászlót támogatta, adminisztrációs okok miatt saját pártja azonban hivatalosan nem jelölhette.

A választáson indult még függetlenként Váradi Gábor, a Miskolci Roma Önkormányzat képviselője, a Szanyi Tibor pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) által támogatott Tóth Ádám, és a Demokrata Párt színeiben, Sóváriné Bukta Erika.

Koncz Ferenc halálával papíron megszűnt a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, amihez 133 képviselő kell, így az ellenzéki együttműködés a választás tétjének a kétharmad lebontását nevezte meg. A kormányoldalon ezt téves állításnak nevezték, Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője az Indexnek azt mondta:

A kormányerő mögött a választás eredményétől függetlenül továbbra is meglesz a kétharmados parlamenti támogatás, mivel a német nemzetiségi képviselő és az egykori jobbikos, ma már független politikusok a fontosabb döntéseknél rendre együtt szavaznak a Fidesz–KDNP-vel.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője vasárnap délelőtt az Indexnek azt mondta: Koncz Zsófia győzelme esetén megkérdőjeleződhet az ellenzéki összefogás haszna, de csak akkor, ha az eredmény nem lesz szoros.

Az Index stábja egész nap a helyszínről követte figyelemmel az eseményeket, percről percre tudósításunkat itt olvashatják el

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok