Index Vakbarát Hírportál

A magyar vírusintézkedések megfelelnek az európai jogszabályoknak – állítja a fideszes képviselő

2020. október 13., kedd 15:34

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendkívüli magyar szabályozás teljes egészében illeszkedik az európai jogrendhez – jelentette ki Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Állandó Bizottságának online ülését követően.

A képviselő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a koronavírushoz kötődő tagállami jogi szabályozásokról folytatott konferencián a résztvevők többsége belátta, hogy

a magyar intézkedések megfelelnek az európai jogszabályoknak, azonban még mindig vannak olyanok, akik jogsértéseket vizionálnak Magyarország esetében.

A képviselő szerint nincs helye politikai támadásoknak, hanem jogi véleményeket kell ütköztetni a kérdést illetően. Kiemelte, az egyes intézkedéseket csak egyesével lehet vizsgálni, az Európa Tanács tagállamainak ugyanis nincs egységes jogi szabályozásuk. A tagországok jogi berendezkedését az egyes tagországok kormányának, parlamentjének, alkotmánybíróságának felhatalmazásaira és jogköreire is kitérve csak együttesen szabad vizsgálni.

Nem lehet a jogszabályok egyes elemeit kiragadni, és azok alapján félreértelmezni egy tagállam egységes jogrendszerét. Előrevezető jogi vitára van szükség annak vizsgálatához, hogy veszélyben vannak-e, sérülnek-e az emberi jogok rendkívüli jogrend esetén az egyes országokban

– fogalmazott, hozzátéve, hogy figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sokféle megoldás lehet jogszerű, amelyek mind illeszkednek az európai jogrendbe.

Rovatok