Index Vakbarát Hírportál

Nyomoz a rendőrség a 166 millió forintért épített 781 méteres kerékpárút ügyében

2020. október 13., kedd 14:17

Nyomoz a rendőrség a Tát–Mogyorósbánya–Péliföldszentkereszt kerékpárút építése kapcsán természetkárosítás miatt – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amely az Ügyészség honlapján jelent meg.

Az Átlátszó számolt be arról, hogy 166 millióból építettek 7 kilométernyi utat bicikliseknek Tátnál, amiből mindössze 781 méter a valódi kerékpárút. A beruházás nagy részét EU-s forrásból valósították meg, a bicikliútról készült, az interneten terjedő fényképeken viszont töredezett, kátyús utakon lévő felfestés látszik.

A kiviteli tervek szerint összesen 1,7 kilométernyi út épült meg, a maradék 5,2 kilométeres szakaszon csak felfestés készült. Ugyanebből a dokumentumból az is kiderült: a klasszikus, csak biciklisek számára használható, frissen épült szakasz mindössze 781 méter.

Vadai Ágnes az írásbeli kérdésében azt vetette fel, hogy a projekt kivitelezése során az európai uniós támogatás felhasználása valószínűleg „szabálytalanul, törvénysértően, jogellenesen, a megrendelt és vállalt feladattól és céltól eltérően történt”.

A képviselő azt írta: 

a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás kirívó és egyértelmű értékaránytalansága, a nyilvánvaló túlszámlázás ténye, a nagy összegű közpénzek szándékosan jogellenes és céltól eltérő felhasználása, egy valójában ténylegesen el sem végzett munka ellenértékének érdemi ellenőrzés nélkül és a jogtalan haszonszerzés célzatával történő kifizetése, valamint az ezen cselekmények eredményeként okozott jelentős összegű károkozás

– felveti a csalás gyanúját a DK-s politikus szerint.

Vadai Ágnes arra is kitért: 

a beruházás engedélyeztetésére, kivitelezésére, ellenőrzése, pénzügyi elszámolására, a megvalósítás teljesítésének igazolására, a forgalomba helyezés engedélyezésére ugyancsak szabálytalanul és jogellenesen került sor

– szerinte felmerül a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúja is.

A DK-s képviselő azt akarta megtudni Polttól többek között, hogy nyomoznak-e az ügyben. A legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy a kerékpárút építésével kapcsolatosan Natura 2000 terület jelentős károsodását okozva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt nyomoz a Dorogi Rendőrkapitányság. Polt szerint felmerült, hogy az építkezés során védett növényfajok pusztultak el.

A DK-s politikus felvetéseire, miszerint csalás, hűtlen kezelés, illetve hivatali visszaélés történhetett, Polt azt válaszolta, hogy azokat feljelentésként értékelte és továbbította a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságához.

Rovatok