Index Vakbarát Hírportál

Civilek mondanak nemet a rövid távú lakáskiadásra Budapesten

2020. október 17., szombat 11:37

A Város Mindenkié (AVM), az Utcáról Lakásba (ULE), a Táncsics Radikális Balpárt, a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom és a Szikra Mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak az önkormányzatokra, hogy azok korlátozzák a lakások turisztikai célú bérbeadását. A civilek ezzel azt szeretnék elérni, hogy a jelenleg Airbnb-ként működő lakások a hosszú távú bérleti piac felé terelődjenek. 

Mi a probléma?

A Város mindenkié mozgalom az Airbnb típusú, üzleti célú, rövid távú lakáskiadókat teszi felelőssé azért, hogy a fővárosi ingatlanok bérbeadási és eladási árai az égbe szöktek. A civilek úgy vélik, hogy ez a munkamigrációt is gátolja, a munkavállalók a magas belvárosi bérleti díjak miatt a peremkerületekbe vagy a fővároson kívülre szorulnak, ahol tudvalevő, hogy kisebb a munkahelykínálat, és az akár többórás ingázással az életminőségük is vészesen romlik. Azoknak, akik a belvárosban maradnak, ugyancsak romlik a helyzetük, mivel a bérük csaknem 40-50 százalékát lakbérre költik, nem engedhetnek meg egy normális életszínvonalat, vagy összeköltözésre kényszerülnek, így nekik is romlanak az életkörülményeik. 

Ezért a már említett szervezetek közösen kezdenek aláírásgyűjtésbe és egyben figyelemfelkeltő akcióba is, hogy rávegyék a rövid távú kiadásban érdekelt lakástulajdonosokat, hogy a hosszú távú bérbeadást részesítsék előnyben, és egy kiszámítható jövedelem mellett szociális érzékenységről is tegyenek bizonyságot, ugyanis a járvány mind a bérbeadókat, mind a bérlőket sújtotta.



A főváros véleménye

Karácsony Gergely főpolgármester helyesli és indokoltnak tartja a lakások turisztikai célú hasznosításának korlátozását. 

a lakbérek szélsőséges emelkedése a budapestiek széles rétegei számára tette megfizethetetlenné a lakásbérlést, és ehhez a lakások rövid távú szálláshellyé alakítása is hozzájárult

– írta közösségi oldalán a főpolgármester. Egy, az InfoRádiónak még júliusban adott interjúban Karácsony Gergely ígéretet tett, hogy egy-két hónapon belül a fővárosi közgyűlés elé kerülhet a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról szóló koncepció. A főpolgármester elmondása szerint a főváros célja, hogy arra ösztönözze a tulajdonosokat, a nyári időszakban a turistáknak, a tanév során pedig albérletként diákoknak adják ki a lakásaikat. Budapest ugyanakkor csak javaslatot tud tenni ebben az ügyben, a döntés a kerületeké lesz, a főpolgármester szerint viszont jó lenne egységes fővárosi szabályozás. Ezt a kijelentést is figyelembe véve indult a Stop Airbnb kampány. 

Stop Airbnb

Maratoni aláírásgyűjtésbe kezdenek a Város mindenkié civil szervezet önkéntesei és szövetségeseik aktivistái. A kampány nyolc belső kerületben folyik, és október 15-től 21-ig tart. Az I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületek lakóit hívják a hétvégén is az aktivisták utcai kitelepülésekhez, ahol ellenőrzőtt keretek között lehet aláírni, és csak az érintett kerületek lakói nyilváníthatnak véleményt. 

Az aláírásgyűjtő sátrak szombaton három forgalmasabb belvárosi piacnál érhetőek el 9–13 óra között:
a Hunyadi téren;
a Klauzál téren;
a Hold utcánál; 

Vasárnaptól szerdáig pedig a Blaha Lujza térnél, a Nyugati térnél és a Deák térnél is lehet aláírni. 

A Stop Airbnb kampányről bővebben itt olvashatnak. 

Rovatok