Index Vakbarát Hírportál

530 milliós túlszámlázás játszótér-felújításokra – vádat emeltek az OLAF ajánlása alapján

2020. október 20., kedd 10:25

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján emelt vádat a Fővárosi Főügyészség négy férfi ellen, aki túlszámlázással több mint 530 millió forintos kárt okozott játszóterek felújítására szolgáló uniós támogatások felhasználása során – tájékoztatta az MTI-t a fővárosi főügyész.

A bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre – közölte Ibolya Tibor.

A vádirat szerint egy 59 éves férfi, aki pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, amikor megtudta, hogy európai uniós támogatások igényelhetők kültéri, közcélú játszóterek kialakítására, illetve korszerűsítésére, elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni. Az üzletbe bevonta munkatársait is.

A megvalósítás során ötezer lakosnál kisebb lélekszámú településeket kerestek meg azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzat számára pályázati pénzből, lényegében ingyen felújítják a játszótereket.

A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől, és ezeket felhasználva pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek. A kivitelezést hatvan önkormányzat esetében a benyújtott számlákon szereplő összegnél sokkal kisebb ráfordítással valósították meg.

A vádlottak ezzel mind a magyar, mind az uniós költségvetést megkárosították. Ezek a felújításokat 75–25 százalékban finanszírozták  ismertette a főügyész.

Ibolya Tibor közölte, az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs  minden OLAF-ajánlás alapján büntetőeljárást indít.

Rovatok