Index Vakbarát Hírportál

A teljes tanácstalanság időszaka: az őszi szünet szülői szemmel

2020. október 21., szerda 15:57

Hamarosan kezdődik az őszi tanítási szünet, amit egyesek a nagyszülők hiányában lovastáborral, míg mások otthoni munkavégzéssel, két email közt egy rántáskeveréssel oldanak meg, de ki nyújt segítséget a minden értelemben egyedülálló szülőknek?

Idén a magyar iskolák többségében az utolsó, csütörtöki tanítási nap után, október 23-án, pénteken kezdődik az őszi szünet, majd a diákok legközelebb november 2-án, hétfőn mennek iskolába. Így az országos pénteki munkaszüneti napot leszámítva, a szülőknek ezúttal egy teljes hetet kell megoldaniuk otthon a gyerekekkel.

A mutatvány egyébként sem egyszerű, pláne most, hogy a koronavírus már tavasszal végleg felborította a teljes éves táncrendet: a tavaszi intézménybezárások és a digitális tanrendre átállás ideje alatt

sok szülő volt kénytelen kivenni a teljes éves szabadságát,

és az otthoni munkavégzés, illetve a szokásos szülői feladatok mellett eljátszani a házitanítót is.

Egyelőre csak a KSH tavalyi, egyben e téren legfrissebbnek számító adatai alapján következtethetünk arra, hogy pontosan hány családnak kellett, illetve muszáj ezúttal is alkalmazkodnia a járványhelyzettel járó rendkívüli körülményekhez.

2019-ben 330 ezer körüli óvodás, 723 ezer általános iskolás, illetve 496,5 ezer középiskolás tanuló volt az országban, kiegészülve 2 és fél ezer súlyos és halmozottan fogyatékos, speciális oktatásban részesülő gyermekkel.

Kivételes helyzet, lovastábor és napi három óra foci

A munkát az őszi szünetben szerencsére mindketten meg tudjuk oldani otthonról, és a megállapodás az, hogy mindig az vigyáz a gyerekre, aki kevésbé van elhavazva. Az első hullámhoz hasonlóan a nagyszülőkre most is vigyázunk, ezért kihagyjuk őket a történetből

- mesélte az Indexnek a saját vállalkozását vezető Emese, egy általános iskola alsóba járó kislány anyukája, akinek nagy könnyebbséget jelent, hogy az ő gyermeke ebben az életkorban már egyedül is lefoglalja magát, tehermentesítve őt a férjével.

A grafikusként, könyvillusztrátorként dolgozó Panni, egy négy, és egy tízéves kisgyermek anyukája az őszi szünetre azt tervezi, hogy reggeltől délig ő dolgozik: ekkor az ő felügyelete alatt egymással játszanak a gyerekek. Délután azonban jön a közös program, rövid túrákra, például gombászni mennek, majd az anyuka esti fektetés is nekiáll dolgozni.

Míg apuka szintén otthonról végig fülessel dolgozik, háztartásvezetés és gyereknevelés közben tervezek fejben. Aztán ingázom a gyerekek és a gépem között, vagy két mentés közben keverem meg a rántást

– osztja meg trükkjeit Panni. A vidéki nagyszülőket most ők sem szeretnék terhelni, főleg az ő még aktív dolgozó szüleit. Bébiszitterrel együtt pedig már túl sokan lennének a lakásban.

Dezső mint mondja, nyugdíjas szüleinek minden szellemi energiáját leköti az "Idős skót néni közbelép" című sorozat nézése, ezért kisiskolás lányukat ottalvós lovastáborba íratták az őszi szünet idejére.

Miközben a megkérdezett mozaikcsaládok leginkább a „megosztós” megoldásról számoltak be: a különvált szülők elfelezik a hetet, így fejenként csak két-három napot kell megoldaniuk. 

Vállalkozóként pontosan tudom, hogy mennyire privilegizált helyzetben vagyok, miután tudom úgy strukturálni az időmet és a feladataimat, hogy az őszi szünetben érdemben időt töltünk a srácokkal: kutyát sétáltatunk, meccset nézünk, naponta három órákat focizunk a kertben

- árulta el Álmos , aki egyedülálló, két kisgyermekes apukaként szintén osztozkodik a szünet idejére gyermekei édesanyjával. 

Most akkor vigyázhatnak-e a nagyszülők a gyerekekre?

Müller Cecília tanításai szerint az őszi szünetben a nagyszülők csak abban az esetben vigyázhatnak a gyerekre, ha mind ők, mind az unokák egészségesek, egyikük sem mutat tüneteket. Amennyiben mégis köhögés, hőemelkedés vagy láz jelentkezne, rögtön el kell különíteni őket – tanácsolja a tisztifőorvos.

Akik teljesen magukra maradnak a szünetben

Jó kérdés, hogy a kevésbé szerencsések kire és mire számíthatnak az idei őszi szünetben, akiknek például a másik szülő, a nagyszülők, illetve a rugalmas munkahely sem nyújt segítséget.

A szünetek a legtöbb családnak eleve komoly kihívást jelentenek, és még nem beszéltünk az egyszülős családokról, főleg az aktuális járványtól sújtott helyzetben. Úgy látom, ez most sokuknak a teljes tanácstalanság időszaka, hogy hova tegyék egy hétig a gyereket

- emeli ki Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány által működtetett intézmény, amely 2018 tavaszán nyitotta meg kapuit, és azóta is részben a kormány támogatását élvezi, már a nyáron is hétszáz egyszülős családban élő gyermeket táboroztatott hét héten át Budapesten, Veszprémben, továbbá Kecskeméten.

A mostanra végleg kimerített szabadságkeretek után az őszi szünetre is ugyanúgy meghirdettük, hogy a szülők a munkaidő kezdete előtt behozhatják a fővárosi Egyszülős Központba a gyerekeket, és egészen a végéig vigyázunk rájuk, négy étkezést biztosítunk, és játszótérre, kirándulni, programokra visszük őket, foglalkozásokat szervezünk nekik

- árulta el Nagy Anna az Indexnek.

Bár hozzáteszi, nem tud arról, hogy az ő, - a budapesti központot leszámítva, 12 vidéki, illetve erdélyi klubból álló - közösségükön túl bárki is hasonló módon szervezetten segítené, támogatná elsősorban az egyszülős családokat a gyermekfelügyelet megoldásában - ennyivel is jóval szórakoztatóbb, tartalmasabb elfoglaltságot nyújtva a gyerekeknek, mint a végső megoldásként maradó hagyományos iskolai ügyelet.

Borítókép: MTI

Rovatok