Index Vakbarát Hírportál

Elindult a fűtési szezon, rögtön romlott a levegőminőség

2020. október 23., péntek 11:02

Elkezdődött a fűtési szezon, és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint

Tíz településen kifogásolt a levegőminőség.

A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak. Nyolc helyen a kis méretű aeroszolrészecskék napi átlagkoncentrációja, míg két városban – Debrecenben és Szolnokon  a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába.

Kiemelték, hogy a kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek, úgymint köhögés vagy légúti irritáció jelentkezhetnek, a meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők, mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban.
   

Rovatok