Index Vakbarát Hírportál

A kiskunhalasi kórházigazgató szerint a nagyvárosok utcáin is folyamatosan viselni kellene a maszkot

2020. október 25., vasárnap 15:59

Amennyiben ilyen mértékben növekszik a betegek száma, a három megyét ellátó, százötven fő befogadására alkalmas kiskunhalasi mobil járványkórház rövid időn belül megtelhet – nyilatkozta Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a baon.hu-nak.

Jelenleg több mint száztíz középsúlyos vagy súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttet kezelnek a kiskunhalasi mobil járványkórházban

– közölte Szepesvári Szabolcs a Bács-Kiskun megyei portál érdeklődésére.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a mobil járványkórház 40 ágyas intenzív részlegén jelenleg 16 beteget kezelnek, és amennyiben szükséges, további 32 monitorizált ággyal tudják bővíteni az intenzíves kapacitásukat. Ehhez azonban a szakképzett személyzet létszámát is növelni kell – tette hozzá.

A járványkórházban jelenleg a kiskunhalasi kórház személyzete mellett Bajáról, Kecskemétről, Kalocsáról, Kiskunfélegyházáról, Szegedről, Orosházáról és Békéscsabáról is dolgoznak átvezényelt orvosok és ápolók.

Szepesvári Szabolcs arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellátási területükhöz tartozó dél-alföldi régióban is a nagyvárosok, mint Szeged és Kecskemét, váltak gócpontokká.

Ennek legfőbb oka a magas népsűrűség. Szepesvári Szabolcs kitért rá, hogy ezeken a településeken fokozott jelentősége van az egyéni felelősségvállalásnak, sokkal óvatosabban és fegyelmezettebben kell viselkedniük az ott élő embereknek, mint például egy tanyaszerkezetű település lakosainak. Így csökkenthető lenne a megbetegedések száma a nagyvárosokban – tette hozzá.

A főigazgató szerint már egy hét alatt nagyon sokat lehetne javítani a járványügyi helyzeten, ha például az őszi szünetet a városlakók nem arra használnák, hogy családi rendezvényeket tartsanak, vagy wellness-szállodába utazzanak.

Szepesvári Szabolcsnak az a véleménye, hogy

a nagyvárosokban már akkor is maszkot kellene hordaniuk az embereknek, ha kimennek az utcára.

A piacokon pedig a kisebb településeken is mindenkinek maszkot kellene használnia, hiába vannak ugyanis szabad levegőn, az a tapasztalat, hogy az emberek nem tartják a legalább másfél méteres távolságot egymástól

– fogalmazott.

Október elsejével nyitották meg a százötven beteg befogadására alkalmas kiskunhalasi mobil járványügyi kórházat. Szepesvári Szabolcs akkor azt mondta,

a kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között már nem biztosíthattuk volna megfelelő ellátásukat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke korábban a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a sok milliárdért épített kórház megnyitásával azért késlekedtek, mert nem volt elég orvos és ápoló, akit át lehetett volna vezényelni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma reagálásként közleményében azt írta, hogy Szabó Tímea álhírt gyártott, és „durván félrevezette” az embereket. A tárca azt is közölte, hogy a koronavírus által fertőzött betegek ellátásához rendelkezésre áll a szükséges személyzet.

Rovatok