Index Vakbarát Hírportál

Hazamehetett az első magyar beteg, akit magyar gyártású remdesivirrel kezeltek

2020. október 26., hétfő 12:29

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházban ápolták azt a 75 éves Covid–19-fertőzött nőt, akinek elsőként adták be a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott remdesivir nevű készítményt az intézményben.

A cukorbetegséggel küzdő páciens – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből – október 14-én került az egyetem klinikájára súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt, ahol még aznap megkapta a remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél kombinált terápia alkalmazására került sor, vagyis emellett szteroidot, trombózist megelőző gyógyszert és vitaminokat is kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték, most már otthon lábadozik.

Eddig 19 koronavírusos beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai tesztek október közepén mind a négy magyarországi orvosképző egyetemen elkezdődtek. A Richter terméke október 22-én megkapta az FDA, vagyis az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala minősítését is.

Rovatok