Index Vakbarát Hírportál

Jobbik: Minél előbb el kell dönteni, melyik időszámításra álljunk át

2020. október 26., hétfő 15:42

Nem tudjuk, hogy a mostani volt-e az utolsó óraátállításunk, vagy tavasszal még lesz-e egy, de szívesen indítunk egy újabb online szavazást a kérdésben – mondta Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője az Index megkeresésére.

Bár az Európai Unió 2019 márciusában döntött az évenként kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről, Magyarországon a Jobbik vetette fel először a témát még 2016-ban.

Kepli Lajos, a párt korábbi országgyűlési képviselője akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy évtizedek óta senki nem vizsgálta felül az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. A Jobbik határozati javaslatot is benyújtott a parlamentnek, és azt szorgalmazták, hogy Magyarország maradjon a kelet-európai idősávban, vagyis a nyári időszámítást tartsa meg.

Kepli Lajos a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta az indítványt. Arra is kitért, hogy

az energetikai szokások megváltozása miatt már nem tekinthető hatékonynak megtakarítási szempontból az óraátállítás, ugyanakkor a szív- és érrendszeri, továbbá a krónikus betegségben szenvedők szervezetét jelentősen megterheli.

Nunkovics Tibor az Indexnek elmondta: a 2016-os határozati javaslatukat a Fidesz már bizottsági szinten leszavazta, így akkor nem került a Ház elé. Két évvel később, 2018 elején újra beterjesztették, és akkor átment a bizottságon, azonban ezt követően született döntés az óraátállítás eltörléséről az Európai Parlamentben is.

Sajnos itthon azóta nincs előrelépés az ügyben, napirendre sem került a kérdés a Házban, pedig az Európai Parlament az irányokat is megadta. A tagállamoknak 2021-ig kell döntést hoznia arról, hogy melyik időszámítást használják. Viszont erősen javasolja, hogy a szomszédos országok egyeztessenek egymással, hogy ne legyen tarka ilyen szempontból a közösség. Sajnos nem látjuk a kormányzati terveket erre vonatkozóan. Nem tudjuk, hogy a vasárnapi volt-e az utolsó óraátállításunk vagy tavasszal még lesz-e egy

– nyilatkozta Nunkovics Tibor.

Emlékeztetett rá, hogy a Jobbik korábban indított egy szavazást arra vonatkozóan, hogy a lakosság a nyári vagy a téli időszámítást preferálja-e jobban: nagyjából 55-45 százalék arányban a nyári időszámítás mellett döntöttek az emberek.

Mi azt támogatjuk, amelyiket a társadalom többsége is támogat. Ha pedig nem tud dönteni a kormány, akkor szívesen indítunk egy újabb online szavazást ezzel kapcsolatban. Mindenképp amellett vagyunk, hogy minél hamarabb szülessen döntés a kérdésről

– fogalmazott a Jobbik országgyűlési képviselője az Indexnek.

Ahogy azt megírtuk, a Publicus Intézet által készített 2018-as közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 78 százaléka az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást, 62 százalékuk a nyári időszámítás véglegesítését támogatta, míg 28 százalékuk a téli időszámítás mellett voksolt. Az Index cikkében megkérdeztük az olvasókat is: a szavazók elsöprő többsége a nyári időszámítást támogatta.

Rovatok