Index Vakbarát Hírportál

Vajon profitál-e a költségvetés a jegybanki árfolyamnyereségből?

2020. október 26., hétfő 21:04

Jövőre is befizeti-e a Magyar Nemzeti Bank az árfolyamnyereségét a magyar költségvetésbe? – firtatta a parlamentben az azonnali kérdések órájában Varju László, a DK képviselője. Szerinte ugyanis az idei, eddig több mint tíz százalékos forintgyengülés csaknem ezermilliárd forintos nyereséget jelent a jegybanknak, miközben a forintgyengülés többletkiadást okoz a lakosságnak.

Az MTI tudósítása szerint a politikus felszólalásában emlékeztetett arra is, hogy bár a Fidesz által 2013-ban elfogadott jegybanktörvény nem teszi kötelezővé az MNB számára a nyeresége befizetését az államkasszába – annak ellenére, hogy a veszteségét az állam állja –, idén a központi bank mégis 229 milliárd forintot befizet oda.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a képviselőnek adott válaszában hangsúlyozta:

az MNB elsődleges célja az árstabilitás megőrzése, és ezt 2017 januárja óta eltelt 45 hónapból 41-ben teljesítette is.

Az infláció a 2-4 százalék közötti "toleranciasávban" mozgott – tette hozzá –, és ebből a szempontból az egyik legsikeresebb jegybanknak nevezte a magyart. Felidézte, hogy  az MNB 2013 óta összesen 350 milliárd forintnyi osztalékot fizetett be az államkasszába.

Az eredmény felhasználásáról az MNB igazgatósága dönt: vagy osztalékként fizeti azt be a költségvetésbe, vagy támogathat abból zöld megújulást és oktatást is.

Virág Barnabás a kérdést megkerülve mindössze annyit hangsúlyozott:

az eredmény a jövőben is a magyar családok és vállalkozások érdekeit fogja szolgálni.

Rovatok