Index Vakbarát Hírportál

Operatív törzs: eddig tartott a figyelmeztetés, most jön a szigorú büntetés

2020. október 31., szombat 12:34

Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, ennek egyik jelentős állomása, hogy hétfőtől szigorodik a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás – mondta a közszolgálati televízió szombati adásában a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor közölte: a járvány terjedésének megakadályozása mellett figyelembe kell venni azt is, hogy az ország nem állhat le, hiszen a második hullám sokkal hosszabb ideig tart, mint a tavaszi első hullám. Emiatt a korlátozó intézkedéseket megfontoltan kell bevezetni.

Hangsúlyozta, hogy 

hétfőtől a nyilvános, zenés-táncos rendezvényeken, a vendéglátó egységekben is kötelező lesz a védőmaszk használata akkor, amikor a vendégek éppen nem fogyasztanak semmit.

A boltokat ezentúl a rendőrség is ellenőrizheti, nem csak a kereskedelmi hatóság. A rendőrség szankcionálhatja is azokat az üzleteket, ahol nem tartják be a védelmi intézkedéseket. Lakatos Tibor aláhúzta: 

figyelmeztetéstől egymillió forintos bírságig terjedhet a büntetés, de akár be is zárhatják az üzletet.

Kiemelte, hogy a hatóságok számítanak az állampolgárok együttműködésére, és kérte, hogy mindenki segítse a járvány „kordában tartására” tett intézkedéseket.

Közölte azt is, hogy eddig a járványügyi szabályok megsértése miatt kiszabott szankciók 43 százaléka figyelmeztetés volt. Ez azt jelenti, hogy 

a rendőrök inkább figyelmeztettek, de „ennek az időnek most már vége van”,

mert nagyon megnőtt az új fertőzöttek száma – jelentette ki Lakatos Tibor.

A halottak napi megemlékezések kapcsán elmondta: aki közösségi közlekedéssel utazik a temetőbe, viseljen maszkot, a sírkertekben pedig tartsák egymástól a megfelelő távolságot. Ott is, tehát szabadtéren is viseljenek maszkot, ha például csoportosan emlékeznek elhunyt szeretteikről – figyelmeztetett az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

(Borítókép: Index)

Rovatok