Index Vakbarát Hírportál

Kriptovalutát is lefoglaltak a NAV kommandósai

2020. november 6., péntek 09:51

Többszintű céghálón keresztül értékesítette a külföldről beszerzett szóját az a dunántúli bűnszervezet, amelyet a napokban kapcsolt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A számlázási láncban összesen 700 millió forint áfát tüntettek el.

Az egymást váltó bukó cégekből kiépített háromszintű hálózat célja az volt, hogy a Szlovéniából és Horvátországból importált szójadarát áfa nélkül tudják értékesíteni belföldön. Ezzel a módszerrel nemcsak a költségvetést károsították meg, hanem jelentős árelőnyhöz is jutottak a piac többi szereplőjével szemben.

A bűnszervezet a bonyolult cégháló koordinálásához, az ügyletek lepapírozásához komoly informatikai infrastruktúrát működtetett, szervereiket a nyomozók egy szerverhotelben foglalták le. Az akcióban összesen 30 helyen tartottak házkutatást, és a cég egyik központi irodájában kábítószergyanús anyagot is találtak. 

A Merkur bevetési egység a bűnbanda irányítóit balatoni luxusingatlanjukban fogta el. A helyszínen a nyomozók bizonyítékokat és készpénzt foglaltak le, valamint a több száz milliót érő ingatlan mellett további bankszámlákat, követeléseket is zár alá vettek, eddig összesen több mint félmilliárd forint értékben. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatalának közreműködésével több millió forint értékű kriptovalutát is sikerült foglalni. Az akcióban biztosított vagyonnal a költségvetést ért kár várhatóan teljes egészében megtérül.

A NAV négy gyanúsítottat vett őrizetbe. A Székesfehérvári Járásbíróság közülük három letartóztatását, és egyikük bűnügyi felügyeletét rendelte el. A nyomozás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik, az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Rovatok