Index Vakbarát Hírportál

Egyetért a szigorításokkal az ellenzék, de további intézkedéseket sürget

2020. november 9., hétfő 18:30

A mai Országgyűlés alapvetően a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos vitáról szólt. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa szerint jó, hogy a kormányfő újabb intézkedéseket jelentett be, de 

jobb lett volna, ha már hetekkel ezelőtt meglépik ezeket,

amivel Magyarország felzárkózott volna Európa felelősen védekező országaihoz. A képviselő arról is beszélt, hogy válságkezelő alapjövedelem bevezetését szorgalmazza.

A DK-s Varju László sajnálkozását fejezte ki, hogy a bejelentett intézkedések között nem szerepel a teljes lakosság tesztelése. Kitért arra is, hogy bár az adatok szerint 300 ezer alatt van a munkanélküliek száma, ennek csak az az oka, hogy százezer embernél lejárt a 12 hetes álláskeresési ellátás.

Az MSZP politikusa, Harangozó Tamás azzal a javaslattal állt elő, hogy kilencven napra százszázalékos táppénzt kell biztosítani azoknak, akik betegek lesznek vagy karanténba kerülnek.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára rámutatott, hogy 

TAVASSZAL MÉG A HÁZSZABÁLYTÓL ELTÉRÉSHEZ SEM JÁRULT HOZZÁ AZ ELLENZÉK.

Hozzátette, ezt követően Nyugaton rágalomhadjáratba kezdtek, ami azonban nem járt sikerrel, mivel jogilag nem találtak fogást a magyar intézkedéseken. Érdekesnek nevezte, hogy ellenzékiek és brüsszeli bürokraták épp most, a járványhelyzet idején tartják a legfontosabbnak, hogy „politikai-ideológiai zsarolással sarokba állítsák Magyarországot”, és eljárásukat jogállamisági köntösbe burkolva vonjanak meg forrásokat.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta, megnyugtató megoldás csak a vakcinától várható, és 

várhatóan december és január fordulójára érkeznek meg az európai fejlesztési projekt első mintaadagjai, a szer nagyobb mennyiségben áprilisra állhat rendelkezésre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az oltással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ha a koronavírus elleni vakcina elkészül, a magyar egészségügyi hatóság határozottan fogja ellenőrizni, hogy megfelelt-e a nemzetközi és az azokkal egybeeső magyar előírásoknak.

Az LMP-s Hohn Krisztina üdvözölte, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedések egyike a pedagógusok tesztelése, ugyanakkor javasolta, hogy kapjanak támogatást a családok a digitális oktatásra való átállás költségei miatt.

Szabó Sándor, az MSZP képviselője aggályosnak nevezte, hogy az intézkedések egy része – például az ingyenes parkolás bevezetése és a közösségi közlekedés kapacitásnövelésének előírása – hátrányosan érinti az önkormányzatok költségvetését.

(Borítókép: Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok