Index Vakbarát Hírportál

Karácsony szerint másnap leállna a tömegközlekedés, ha Parragh ötlete valóra válna

2020. november 10., kedd 17:21

Az elmúlt időszakban az Orbán-kormány politikája legyengítette az önkormányzatokat, új lehetőségeket kell keresni, hogy a települések vezetései el tudják látni a feladataikat – mondta el Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke online sajtótájékoztatón. A szövetség reagált Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletére arról, hogy az iparűzési adót fel kellene függeszteni.

Gémesi szerint az iparűzési adóból származó nagyjából 1000 milliárd forintnak a 80 százalékából működési célokat finanszíroznak az önkormányzatok. Ebből fizetik a közvilágítást, bölcsődéket, helyi közlekedést, jövőre pedig akár 100 százalék is lehet az arány. Szerinte a „dilettáns ötletszerűség” helyett Parraghnak első körben a kamarai tagdíj eltörlésével kellene segítenie a cégeket.

Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés

– így reagált Karácsony Gergely arról, mi történne, ha az iparkamarai elnök javaslata valóra válna. Budapest főpolgármestere azt is elmondta, az önkormányzatok támogatják azokat a járványügyi szigorításokat, amelyeket Orbán Viktor hétfőn bejelentett.

Arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne fenyegessen az EU-költségvetés vétójával a jogállamisági egyezségre válaszul, mert az uniós kasszából érkező pénzekre szüksége van az országnak.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodájának vezetője arról beszélt: egy többpárti képviselőcsoport tett le egy módosító csomagot az Európai Parlament elé, ezek nagy része 80-90 százalékos többséggel átment a bizottsági szavazásokon. Ha az EP plenáris szavazásán is igent mondanak ezekre, akkor a javaslatok nagyon erős kötelezettségeket teremtenek, hogy a válságkezelő helyreállítási csomag elkészítésébe, végrehajtásába és ellenőrzésébe az önkormányzatokat is bevonják. A források egy részét az önkormányzatok által megfogalmazott célokra kell juttatni, és ugyan technikailag a kormányokon keresztül érkeznek majd a pénzek, de egy részüket az önkormányzatok költhetik el.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok