Index Vakbarát Hírportál

Szűrőbuszokat vetnek be a teszteléshez

2020. november 13., péntek 13:29

Mostantól szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a csepeli piac parkolójában az első szűrőbusznál tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a szűrőbuszok korábban betegségmegelőzési célból járták az országot, a koronavírus-járvány idején más feladatot kapnak, és részt vesznek azok tesztelésében, akik esetében a háziorvos előírta a koronavírustesztet és akikkel a mentőszolgálat felvette a kapcsolatot. Ezek az érintettek dönthetnek úgy is, hogy nem otthon várják meg a mentő érkezését, hanem ellátogatnak a szűrőpontra és ott csináltatják meg a tesztet.

A szűrőbuszhoz érkezőknél előbb gyorstesztet végeznek, és amennyiben az eredmény pozitív, úgy egyből megállapítják a fertőzöttséget. A negatív gyorsteszteredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai a PCR-tesztet is elvégzik.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a szűrőbusszal gyorsítani lehet a tesztelés folyamatát. Hat ilyen szűrőbusz járja majd a közép-magyarországi régiót. Ez utóbbit Müller Cecília is elmondta az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

(Borítókép: A koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomás Bátaszéken 2020. május 7-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok