Index Vakbarát Hírportál

Érdemi támogatásokat sürget az ÉVOSZ

2020. november 17., kedd 07:20

Stabil piaci környezetre, a beruházások ösztönzésére, az idei évre megígért költségvetési forrásból finanszírozott ágazati hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő támogatásokra, valamint az elaprózódott vállalati struktúra kezelésére van szüksége az építőiparnak, hogy húzóágazat maradhasson, a lakáspiacon dolgozó cégek számára pedig kiemelten fontos, hogy mielőbb közzétegyék az 5 százalékos áfa részletszabályait – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden az MTI-vel. A szakszövetség a javaslatait az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is eljuttatta.

Az ÉVOSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a tervező, kivitelező és lebonyolító vállalkozások üzletileg még elfogadható évet zárnak az idén, de a jövőre áthúzódó megbízások összege alacsony, 2021-et nagy bizonytalanság övezi, a megrendelők is kivárnak. Az önkormányzatoknál megszűnt a létesítmények előkészítése, terveztetése. Az állami megrendeléseknél előre hozott beruházások egyelőre nincsenek. A beruházásokat lebonyolító mérnökirodák az előkészítések lassulását, átütemezését tapasztalják.

Ugyanakkor az ÉVOSZ jelezte, hogy a tervezői, kivitelezői kapacitás adott ahhoz, hogy 2021-ben az ágazat teljesítési értéke elérje az 5000 milliárd forintot. Tavaly ez az érték 4400 milliárd volt, az idén az év első kilenc hónapjában pedig 2938 milliárd.

Az ÉVOSZ szerint a 2018-ban és 2019-ben működtetett, ágazati hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő támogatási rendszerre most is szükség van, ezért jelezték a kormánynak, hogy a 2020-ra megígért költségvetési ágazati támogatásra a szektor szereplői még nem pályázhattak.

Közölték, az elaprózódott vállalkozói struktúra miatt – az ágazatban 103 ezer építési vállalkozás tevékenykedik, amelyek közül a mikrovállalkozások különösen sérülékenyek a járványhelyzetben – a szakszövetség a vállalkozások fúziójának ösztönzését, kormányzati támogatását javasolja az építőipari termelési-szolgáltatási értékláncon belül.

A vállalkozások a koronavírus-járvány időszakában továbbra is a bérek személyi jövedelemadójának, közterheinek csökkentését tartják megoldásnak.

Az ÉVOSZ mindezek mellett szorgalmazza, hogy az új építésű lakások 5 százalékos áfájának szabályait minél előbb tegyék közzé. Fontos, hogy a szabályozást úgy alakítsák ki, hogy legalább 5 évre tudjanak előretekinteni a lakáspiac szereplői. Ezért tartják pozitívumnak, hogy az otthonteremtési akcióterv áfatörvényt módosító javaslata tartalmazza, hogy a 2022. december 31-ig jogerős építési engedéllyel rendelkező, illetve bejelentett lakásépítések még az 5 százalékos áfa mellett valósulnak meg. Ezenfelül a járvány okozta csúszások miatt 

indokoltnak tartja, hogy a 2021. január 1-jétől érvényes épületenergetikai előírások számonkérése a használatbavételi eljárásoknál fél évvel később, 2021. július 1-jétől lépjen hatályba.

Közölték, a szakmunkások átlag bruttó bére 350–400 ezer forint között mozog, a mérnököknél a bér a felkészültség, a projekt bonyolultságának függvényében változik: bruttó 550 ezer és egymillió forint között szóródik. A vállalkozások nagy többsége 2021-ben nem tervez béremelést, vagy legfeljebb csak az inflációt követő emelést adna – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Rovatok