Index Vakbarát Hírportál

Két év alatt 82 unokázós csalót tartóztattak le

2020. november 18., szerda 19:57

A Budapesti Rendőr-főkapitányság  police.hu-n megjelent szerdai közleménye szerint a BRFK speciális nyomozócsoportja két év alatt 82 unokázós csalót tartóztatott le. A nyomozócsoport megalakulása óta az unokázós bűncselekmények száma a harmadára csökkent, valamint több mint 51 millió forintot és ékszereket foglalt le a csalóktól.

A 2018-ban 12 fővel induló speciális nyomozócsoport az Egyesült Királyságból irányított két bűnszervezet 82 tagját fogták el: 63 futárt, 12 irányítót és 7 szervezőt.

A csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használták; a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel - legtöbbször egy angliai telefonszámról- , és a beszélgetés során az időskorúak rokonának adta ki magát. A telefonáló volt, hogy azt állította balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A másik bevált módszerük, hogy az álrokon azzal hívta fel az idős embereket, hogy egy kétes ügy, vagy tartozás miatt fogva tartják, és akkor engedik szabadon, ha kifizeti fogvatartóinak a kért összeget.

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzte a sértetteket, hogy ők nem tudnak elmenni a pénzért, hanem egy ismerősüket küldi el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelynek tagjai a pénzt elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak.

Az egyik bűnszervezet vezetői, N. Csaba, L. Mária, H. Ernő, H. Marina már kiadatási őrizetben vannak az Egyesült Királyságban. A másik bűnszervezet vezetésével  L. Attilát és H. Anasztáziát gyanúsítják, ellenük jelenleg is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Korábban már írtunk arról, hogy az unokázós csalók milyen módszerekkel próbálnak pénzt kicsalni az idős emberektől:

Rovatok