Index Vakbarát Hírportál

FESZ: Nincs még konkrét döntés az egészségügyi dolgozók béréről

2020. november 19., csütörtök 07:38

Egyeztetett a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletéről – írja Facebook-bejegyzésében a szervezet. Konkrét döntés a szakdolgozói bérek emeléséről azonban még nem született, holott a szervezet számos javaslattal élt.

A többi között például szeretnék, hogy a kirendelés ideje ne haladja meg az eddigi szabályban foglalt 44 napot. Úgy vélik, a szakdolgozói béreket sürgősen és arányosan kell emelni, a pontos bértábláról már tájékoztatták az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Javasolták azt is, hogy az egyetemi diplomásokat sorolják át a diplomás bértáblába, ahol még nem a szakorvosok és gyógyszerészek vannak. A pontos bértáblákat elküldték az Emminek.

A FESZ aggodalmát fejezte ki a különböző pótlékok szabályozása miatt is, szerinte ugyanis veszéllyel jár, ha a dolgozók elveszítenék a munkaköri pótlékot. Ezt  elfogadhatatlannak tartják, és az sem világos, hogy az önként vállalt munkapótlék csak az orvosokat, vagy mindenkit érint. Kérték a jogalkotókat, hogy ezt tegyék világossá. Ugyanakkor kijelentik, semmilyen jövedelemcsökkenést nem hajlandóak elfogadni.

Kéri a szervezet azt is, hogy az új munkaszerződésnél legyen türelmi idő. Az új törvény bevezetése, a szerződések megkötése csak jövő tavasszal kezdődjön meg – fogalmaztak. Remélik, hogy akkor már a pontosabb ismeretek birtokában könnyebb lesz a döntés. 

A végrehajtási rendelet azonban számos ponton kedvezőbb a törvénynél. Pozitívumként említik például a kirendelési idő csökkentését, és a kirendelt dolgozók 50 százalékos alapbéremelését, illetve azt, hogy a kirendelt dolgozókat csak a saját beleegyezésükkel helyezhetik át. Örülnek annak is, hogy a végkielégítés összege a Kjt. szerinti mértékre emelkedett. Üdvözlik, hogy munkaidőkeret 6 hónapról 3 hónapra csökken.

A mellékállásokat 2023-tól engedélyezhetik, aminek első jele már látszik, hiszen létrejött az egészségügy csúcsszerve, az Országos Kórházi Főigazgatóság. Ez a szerv lesz minden állami kórház központi szerve. A munkáltatói jogok egy részét delegálják majd. A városi kórházakat a megyék, a megyéket egy országos központ irányítja majd.

Rovatok