Index Vakbarát Hírportál

Népszerűbb az ellenzék a Fidesznél

2020. november 20., péntek 13:18 | aznap frissítve

Az IDEA Intézet legújabb, október 31. és november 5. között készített közvélemény-kutatása szerint mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a Fidesz–KDNP támogatottsága. Az ellenzéki oldalon belül érdemi átrendezős nem történt.

Elolvadó előny a Fidesznél

A közösségimédia-alapú kérdőív segítségével 2000 főt kérdeztek meg, amelyből kiderült: a Fidesz–KDNP népszerűsége a teljes felnőtt népesség körében az előző havi 34 százalékról 32 százalékra csökkent. A 2 százalékpontos eltérés hibahatáron belüli, ugyanakkor egy augusztus óta tartó folyamatot jelez. A kormányzópártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében is 2 százalékpontot csökkent, így jelenleg 48 százalékon áll. 

Az IDEA Intézet megjegyezte, hogy az általuk mért adatokból az olvasható ki, hogy a Fidesz támogatottsága visszatért a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre, így az első hullám kezelése során szerzett előnyük fokozatosan elfogyott. 

Stagnál az ellenzék

Az ellenzéki térfélen lényeges átrendeződés nem történt. A választókorú népességen belül továbbra is a Gyurcsány Ferenc vezetette Demokratikus Koalíció a legerősebb, ők 11 százalékon állnak. A DK-t a Momentum és a Jobbik követi 7-7 százalékkal. Míg a Momentum hónapok óta képtelen volt növelni támogatottságát, addig a Jobbik egy kicsit erősödött, és elmozdult az 5-6 százalékos sávból, ezzel visszaszerezte egy évvel ezelőtti támogatottságát a teljes népességen belül. A biztos pártválasztók körében azonban nincs változás, a Momentum 10 százalékon, a Jobbik pedig 8 százalékon áll. 

Rajtuk kívül csak az MSZP jutna be önállóan a parlamentbe, a teljes választókorú népességén belül 5, a biztos szavazók körében 6 százalékon áll. A szocialisták támogatottsága az IDEA kutatásaiban 2020-ban változatlanok maradtak egész évben. 

Az LMP, a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is változatlanul 2 százalékon áll a teljes népesség és a biztos pártválasztók körében is. Ezalól csak az LMP kivétel, rájuk a biztos szavazók 3 százaléka voksolna. 

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.

Kevesebben, de elegen 

A kormánypártok és az ellenzék között zajló verseny tényleges állását azonban nehéz megítélni. A DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP ugyanis a héten megállapodtak arról, hogy a két év múlva tartandó országgyűlési választásokra közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak ki. Ha ezen szövetséges pártok támogatottságát nézzük a teljes népesség körében, akkor

az ellenzéket 34, míg a Fidesz–KDNP-t a lakosság 32 százaléka támogatja.

Ebben trendforduló mutatkozik, mert október végéig a mérleg nyelve a kormánypártok irányába mutatott, amely most megfordult. 

A biztos pártválasztók körében azonban továbbra is a Fidesz–KDNP vezet 2 százalékponttal, a Mi Hazánk és az MKKP nélküli ellenzékkel szemben. 

Rovatok