Index Vakbarát Hírportál

Óriási a bérkülönbség az ápolók között, van, aki napi 100 kilométert is utazik az átvezénylések miatt

2020. november 22., vasárnap 12:47

Akár bruttó 60 ezer forint eltérés is lehet a koronavírussal fertőzött betegeket ellátó, a frontvonalban küzdő ápolók pluszpénze között, akik közül sokakat átvezényeltek egy másik intézménybe – derül ki abból az interjúból, amelyet a Népszava készített Balogh Zoltánnal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével.

Az összeg nagysága attól függ, ki melyik kórházban dolgozik. A rosszabbul fizető intézmények így szakdolgozók nélkül maradhatnak, mert a jelenlegi bérek mellett akár 20-30 ezer forintért is hajlandók váltani a dolgozók. Ráadásul azt sem tudni, mikor fizetik ki azt a juttatást, ami azért jár, ha valaki egy másik intézményben lát el beteget. A kórházak közötti elszámolás csúszása miatt ugyanis az utóbbi hetekben sokan csak az alapilletményt kapták, a változó illetményeket nem

 – mondta a lapnak a kamarai elnök.

Kiderült az is, hogy a kórházak közötti elszámolás csúszása miatt sokan csak a bérük egy részét kapták meg az áthelyezésük után. Az időszakos kiesés 30–100 ezer forintra is rúghat, miközben a munkavégzésben nincs pardon: 

akad olyan szakdolgozó, aki 4:15-kor indul, és 22 órára ér haza az átvezénylés miatt, ami 40–100 kilométer utazást jelent.

Rovatok