Index Vakbarát Hírportál

Megszorításokért jutalom a polgármestereknek

2020. november 23., hétfő 16:52

Miközben a legtöbb településen komoly megszorításokkal és elvonásokkal sújtják a városi intézményeket, szervezeteket, és hatalmas bevételkiesések érik az önkormányzatok költségvetését, addig több településen a közgyűlések

többhavi jutalmat szavaznak meg a városok vezetőinek.

Szarvason a félretett pénz később is jó lesz

Mindössze három napja, múlt hét pénteken derült ki, hogy Szarvason majdnem négymillió forintos jutalomra tett javaslatot a város vezetése. A békés megyei város egyik képviselője, Samu Tamás Gergő közösségi oldalán arról számolt be, hogy a város vezetése egy nappal korábban „konzultációs fórumot” tartott képviselő-testületi közgyűlés híján. A képviselő posztjából kiderül, hogy az ülésen döntések ugyan nem születtek, de a testület javaslatokat fogalmazott meg a polgármesternek, melynek az utolsó pontja az önkormányzati alkalmazottak teljesítményösztönző juttatásának a kifizetése volt.

azonban nemcsak a hivatali dolgozókat érintette a jutalom, hanem a polgármestert és az alpolgármestert is.

A javaslatban a képviselők még nem szavazták meg, hogy az idei keretösszegből a polgármester számára félévi, az alpolgármester számára három  havi illetményt különítsenek el az önkormányzat számláján.

A jutalomról a veszélyhelyzet utáni testületi ülésen határoz majd a testület. Vagyis most csak félre lett téve a pénz a polgármesternek és Molnár Etelének. Samu Tamás Gergő helyi önkormányzati képviselő kitért arra is, mennyi az annyi. A szarvasi polgármester illetménye havi 698 019 forint, míg az alpolgármesternek havi 314 100 forint jár. Babák Mihály polgármester jutalma így 4 188 ezer forint, míg Molnár Etelének csupán 942 300 forint járna. 

Babák Mihály polgármester az utóbbi hónapokban gyakran került a hírekbe. November közepén arról számoltunk be, hogy a tanári testi fenyítést méltatta, majd pár napja a helyi tévében megosztotta véleményét azokról, akik elkapták a korona-vírust. Véleménye szerint „úgy kell kezelni a covidosokat, mint a leprásokat”, amihez hozzátette: "Bocsássanak meg a kifejezésért...".

Adománygyűjtés, amelyből a városvezetésnek is jár 

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás még nyáron részesült plusz összegben. A Magyar Nemzetben számoltak be arról, hogy

a veszélyhelyzet elmúltával az első képviselő-testületi ülésen Wittinghoff Tamás megszavaztatott magának és alpolgármesterének háromhavi jutalmat több millió forint összegben

– közölte a budaörsi Fidesz a párt hivatalos, helyi Facebook-oldalán. Hozzátették: a Wittinghoff Tamás által vezetett budaörsi baloldal a járvány elleni védekezés okán komoly pénzügyi elvonásokat vezetett be a városi intézményeknél, civil szervezeteknél. A budaörsi Fidesz szerint a település polgármestere az

anyagi csődhelyzet rémképét felfestve adománygyűjtésbe kezdett az ország egyik leggazdagabb településén még a vírusos időszakban.

Kistelepüléseken is jár a jutalom

Bábolnán szintén sokra értékelték a polgármester munkáját, így júniusban Horváth Klára polgármester részére

eredményes munkája elismeréseként 3 havi illetményének megfelelő, bruttó 1 645 500 Ft jutalmat állapított meg a közgyűlés.

A Baranya megyei Kozármislenyben is nagyra becsülik a településvezető munkáját. Bíró Károly idén márciusban, vagyis

mindössze fél évvel a választások után már több mint másfél millió forintos jutalomnak

örülhetett. Az összeget pedig az önkormányzat által a polgármesternek fizetett, de tavaly lejárt életbiztosítás fedezte.

Veresegyházán sem maradt honorálatlan a munka. A Pest megyei településen a polgármester helyett a két alpolgármester számára szavazták meg a többletpénzt. A szeptember végi jegyzőkönyv szerint 400, illetve 200 ezer forintos plusz összeget fizetnek ki a két városi vezető részére.

Értékelik a munkát

A közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/H. § (1) bekezdése ad lehetőséget arra, hogy képviselő-testület határozatával jutalmat állapítson meg a polgármesternek meghatározott időszakban végzett munkája értékelése alapján. A jutalom évi mértéke nem haladhatja meg a polgármestert megillető illetmény vagy tiszteletdíj hathavi összegét.

Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal arról számolt be, hogy 2020. augusztusban a bruttó átlagkereset 391 600 forint, míg a foglalkoztatási ráta a II. negyedévben 68,7 százalék volt.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok