Index Vakbarát Hírportál

Boldog születésnapot, Törőcsik Mari!

2020. november 23., hétfő 15:02

November 23-án ünnepli 85. születésnapját Törőcsik Mari, a Nemzeti Színház társulata videóban köszöntötte fel a legendás színésznőt.

Kollégái Charles Aznavour She című dalának magyar változatát adják elő. A videó végén hangosan kiabálják, hogy „Isten éltessen, Mari!”, és integetnek. A társulat azt írta Facebook-bejegyzésben, hogy a távköszöntésre azért volt szükség, mert a járványhelyzet miatt csak néhányan látogathatják meg személyesen Törőcsik Marit.

Törőcsik Mari 1935-ben született a Heves megyei Pélyen. Édesanyja tanító volt, édesapja iskolaigazgató. Nagyapjának állítólag volt egy kis mozija, így már kisgyerekkorában megszerette a filmeket. Tizenkilenc évesen felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, még el sem végezte, amikor első nagy sikerét aratta. Ez volt az 1956-os Körhinta, Fábri Zoltán filmje.

Fábrinak nemcsak a filmes áttörést, hanem a nevét is köszönhette, ő javasolta, hogy Mariann helyett Mari néven szerepeljen. A Körhintában Pataki Marit játszotta, akit szülei a szomszédos gazdához akarnak férjhez adni, hogy egyesíthessék a földjeiket. A lány persze nem őt, hanem Bíró Mátét (Soós Imre) szereti, akinek nincs semmije. A film rendezőjét Cannes-ban Arany Pálmára jelölték, Jean Cocteau kezet csókolt a színésznőnek a premieren, Francois Truffaut pedig egész oldalas dicshimnuszt írt róla. 

Törőcsik Mari a nemzet színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, Cannes-ból a legjobb női alakításért járó díjat hozta el. 

Rovatok