Index Vakbarát Hírportál

A bűnmegelőzési egyesület elnöke árulta a drogot a Balatonnál

2020. december 1., kedd 08:08

Elítélte a Balaton déli partján éveken át kábítószert terjesztő, bűnmegelőzésre alakult egyesület vezetőjét és társait a Kaposvári Törvényszék – írta meg a Somogy Megyei Főügyészségre hivatkozva a likebalaton.hu.

A történet előzménye, hogy a bűnmegelőzési egyesület 2007-ben a közbiztonság fenntartására alakult, működését önkormányzati támogatások és egyszázalékos szja-felajánlások biztosították. Járőrözés mellett a civil szervezet drogprevenciós előadásokat is tartott iskolákban, illetve fiatalok által gyakran látogatott helyeken. A 2010-es évekre azonban a tagság 12 főről 2-3 főre csökkent, és sem a rendőrséggel, sem a polgárőrséggel nem tartottak fenn kapcsolatot.

A rendőrség kockázatelemző tevékenysége során figyelt fel a szervezetre, és megtudta: az elnök az egyesület bűnmegelőzési védjeggyel felfestett terepjárójával hetente jár Budapestre drogért, hogy abból fedezze saját és bűntársai szükségletét, a többit pedig értékesítsék. A Balaton-partra jutó kábítószerből többen is vásároltak.

Szijártó István, a Somogy megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese tavaly azt mondta, hogy több évtizedes rendőri pályafutása alatt még nem találkozott olyan esettel, hogy 

egy bűnmegelőzési egyesület drogot terjesztett volna, ez valószínűleg egyedülálló a magyar kriminalisztika történetében.

Az pedig a cinizmus netovábbja, hogy ehhez egy bűnmegelőzési védjeggyel ellátott autót használtak, és még 2019-ben is tartottak drogprevenciós előadást iskolában – közölte.

Az elsőfokú, nem jogerős határozat szerint a bíróság kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt három év börtönbüntetést és pénzbírságot szabott ki az egyesületi vezetőre. A törvényszék az elsőrendű vádlott négy bűntársa közül kettőt szintén letöltendő szabadságvesztéssel (hat év fegyházzal, illetve két és fél év börtönnel) sújtott, egyre másfél év három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, egyet pedig két év próbára bocsátott.

Az ügyészség a próbára bocsátott férfi kivételével minden vádlott ügyében súlyosításért fellebbezett, ezért az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Rovatok