Index Vakbarát Hírportál

Belga ügyészség: Drogot találtak Szájernél

2020. december 1., kedd 15:30 | aznap frissítve

Kedd kora esti hír szerint drogot találtak a Brüsszelben szexbotrányba keveredett Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő hátizsákjában. Erről a hvg.hu-n megjelenő Eurológus blog számolt be a magyar sajtóban elsőként a belga ügyészségre hivatkozva. Mint írták, 

Egy járókelő jelentette a rendőrségnek, hogy látott egy férfit menekülni az esővízelvezető csatonán, és meg is mutatta ezt a férfit – ő volt . A képviselőnek véresek volta a kezei, a hátizsákjában pedig kábítószert találtak.

Szájer közleményben reagált azokra a sajtóinformációkra, amelyek arról számoltak be, hogy egy – azóta már lemondott – magyar európai parlamenti képviselő is részt vett azon a brüsszeli szexpartin, amit a rendőrség oszlatott fel. 

A fideszes politikus a közleményében házibuliként említi a belga sajtóban megírt eseményt. Szájer azt is állítja, hogy nem fogyasztott kábítószert, ugyanakkor nem volt nála az igazolványa.

A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteki brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam. A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek.

Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról, hogy ki és miképp helyezte el, nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom.

A közlemény később egy időre eltűnt Szájer József oldaláról, nem volt elérhető, de sikerült arról képernyőképet készítenünk. Később emailben is megkaptuk munkatársaitól. 

A Fidesz uniós pártcsaládja, az EPP az Index megkeresésére leszögezte: nem kívánnak reagálni a botrányra. Szájer arról is ír, hogy vasárnap bejelentett lemondásával levonta a személyes és politikai következtetést. Bocsánatot kér továbbá családjától, kollégáitól és szavazóitól.

Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék

– írja Szájer. Hozzáteszi, a botlás személyes, azért csak ő tartozik felelősséggel.

Kérem ne terjessze azt ki senki se a hazámra, se a politikai közösségemre

– közölte.

belga sajtó írta meg, hogy péntek este egy bár első emeletén tartottak csoportos szexbulit, ahol körülbelül 25-en vettek részt, főként férfiak. A rendőrség oszlatta fel a rendezvényt, amely nem felelt meg a belga járványügyi szabályoknak. A partin a belga sajtó értesülései szerint drogot is találtak a hatóságok.  

Szájer József a napokban jelentette be, hogy lemond európai parlamenti képviselői tisztségéről.

Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom

– közölte a fideszes politikus. Azt is írta, hogy a lemondása 2020. december 31-ével hatályos.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményben Szájer József lemondása után azt írta: szomorúan fogadták a politikus döntését.

Mi, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai a magunk és a teljes politikai közösségünk nevében köszönetet mondunk Szájer Józsefnek, akinek döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren

– fogalmaztak közleményükben.

Azt is írták, hogy

Szájer József politikai hitvallása, Magyarország szuverenitásának és a magyar polgárok érdekeinek megalkuvás nélküli képviselete olyan értékek, amelyek a továbbiakban is képviselőcsoport alapelveiként szolgálnak.

(Borítókép: Szájer József. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok